KLAPSKA PJESMA I POZDRAVNI GOVOR ZA PREDSJEDNIKA

ZAVRŠEN SLUŽBENI POSJET  HRVATSKOG PREDSJEDNIKA NJEMAČKOJ METROPOLI

tekst i foto: Sonja Breljak
Službeni, dvodnevni  posjet predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića Berlinu, završen je nakon niza značajnih susreta s visokim njemačkim dužnosnicima.
Predavanje u organizaciji Veleposlanstva RH, Zaklade Robert Bosch i Njemačkog društva za  vanjsku politiku, privuklo je priličan broj pozvanih. Pozdravne govore hrvatskom predsjedniku izrekli su ispred Allianz SE, Wolfgang Ischinger, potom Wolfgang Chur ispred Zaklade Robert Bosch te prof. dr. Rita Suessmuth, svojevremeno predsjednica njemačkog parlamenta.
Po završetku govora u kojemu se predsjednik Josipović osvrnuo posebno na hrvatsku vanjsku politiku, odnosno proces ulaska u Europsku Uniju te politiku pomirbe u regiji, kao dvije strane jedne iste medalje hrvatske vanjske politike, ostalo je vremena i za po koje pitanje i diskusiju koju je moderirao Paul Freiherr von Maltzahn, predstavnik Njemačkog društva za vanjsku politiku.
Potom se nakon kraćem prijama, hrvatski predsjednik uputio u hotel Adlon gdje je imao sastanak sa predstavnicim hrvatskih iseljenika, voditeljima hrvatskih društava, berlinskim Hrvatima koji dugi niz godina žive i rade u njemačkoj metropoli i u njoj i pred Nijemcima svakodnevno, poput malih ambasadora,  tvore sliku o zemlji iz koje dolaze.
Ovaj susret otvoren je glazbom. Naime, zapjevala je klapa „Berlin“ koja u Berlinu, točnije u okrilju Hrvatske katoličke misije Berlin, djeluje pod vodstvom Marina Tadina. Par pozdravnih riječi potom je izrekao veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač.
Poštovani gospodine predsjedniče, dragi članovi hrvatskog izaslanstva, predsjednici hrvatskih udruga u Berlinu, novinari iz Hrvatske i Berlina, dopustite  samo da kažem kako smo sretni da je hrvatski predsjednik došao u Berlin, nakon 10 godina ponovo  imamo hrvatskog predsjednika  u službenoj posjeti Njemačkoj. Predsjednik je imao odlične  razgovore s predsjednikom Wulffom, kancelarkom Merkel, predsjednikom parlamenta, Norbertom Lammertom te gradonačelnikomWowereitom.
Izuzetno sam sretan  što je predsjednik Republike od mene zatražio a ne da sam ja morao predložiti, da hoće susresti Hrvate Berlina, tj, predstavnike njihovih udruga. Zamolio bih gospodina Ivana Bitunjca koji je predsjednik Saveza  hrvatskih društava da se s par prigodnih riječi obrati predsjedniku …
rekao je dr. Kovač.
Gospodine predsjedniče, gospodine ministre, gospodine veleposlaniče, gospođo, zahvaljujem Vam na vašem posjetu. Po prvi puta ste u Berlinu. Mi Hrvati u Berlinu imamo veliko srce i svaka posjeta naših visokih dužnosnika nam je uvijek dobro došla. Savez hrvatskih društava u Berlinu broji osam udruga različitih aktivnosti,od sportsih, humanitarnih i kulturnih. Savez je poznat ne samo u Berlinu nego i šire po Blistavim noćima klasike. Do sada smo u dvorcu  Charlottenburg organizirali takve tri noći klasike, okupili smo naše mlade  glazbenike, Hrvate koji djeluju u Njemačkoj.Prva takva noć je bila prikazana i na Hrvatskoj televiziji. Pripremamo i četvrtu Blistavu noć klasike 22. svibnja.  Želimo ovim putem zamoliti i vašu potporu i  da nam pošaljete jednog umjetnika iz Hrvatske tako da našu Blistavu noć klasike proširimo i na umjetnike iz domovine.  Zahvaljujem na vašem dolasku u Berlin i nadam se da to nije  posljednji puta. Puno hvala …riječi su Ivana Bitunjca, predsjednika Saveza hrvatskh društava Berlina.
Predsjednik Josipović je na ovaj pozdrav  uzvratio  kratkim govorom.
Dame i gospodo, teško mi je iskazati koliko sam sretan  da sam od svih  najviših njemačkih  dužnosnika čuo kako ste  cjenjeni kao radnici, kao ljudi.  Dijaspora je puno doprinijela Hrvatskoj, cijenimo to i ja vas molim, nemojte u srcima imati  osjećaje kako ste  napušteni i  zanemareni. Vi imate doprinos u njemačkom društvu, u hrvatskom društvu i kao most između ova dva svijeta. Siguran sam da svatko tko čuje ovakvu prekrasnu  klapu, osjeća koje bogatstvo i vrijednost imaju Hrvati, uz svo  dužno poštovanje prema velikoj njemačkoj kulturi. Zahvaljujem da ste došli i uvjeren sam da je ovo jedan od oblika buduće suradnje, rekao je predsjednik Josipović  pred hrvatskim iseljenicima prihvatajući se  potpore kulturnog događaja prema prijedlogu  Ivana  Bitunjca, predsjednika  Saveza hrvatskih društava Berlina. Potom je u uz klapsku pjesmu nastavljeno ugodno druženje predsjednika Josipovića i berlinskih Hrvata prije odlaska hrvatskog izaslanstva na gospodarski forum u Mainzu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Drago mi je i sam sam sretan Koje drustvo i nebi bilo sretno imati predsjednika RH gospodina Ivo Josipovica u svom drustvu. Lijepo je i hvale vrijedno bilo cuti ali i meni citati vjerojatno i nekom drugome ovako lijepi i poucni clanak.Sigurno je da ce novi prijedsjednik RH donjeti i usaditi komadic vedrine i u druga preostala drustva te ih jos jace povezati u domaca i inozemna srca. Prijedsjednik je svojom posjetom hrvatima u iseljenistvo globalno spomenuo cijelu dijasporu poput jedno tijelo sto je uobicajno u hrvatskoj politici receno kada se zeli sve Hrvate i njihove korjene ma gdi bili… Read more »