BAUK TERORIZMA…

piše: Sonja Breljak
Berlin
/ – Wir schaffen das! O, da, tu poznatu rečenicu, često upotrebljavanu u posljednjoj godini dana od kad je izbjeglički val bio u punoj snazi, ponovila je kancelarka Angela Merkel i na, netom u četvrtak, održanoj konferenciji za novinare.

A ova je opet vrlo očekivana kako od novinara i novinskih kuća tako i od običnog puka, uplašenog kako se, posljednjim terorističkim aktima, opasno sužava slobodni društveni krug na kojeg su navikli. I, tako  i je!

Angela Merkel  je netom započela s godišnjim odmorom kad se dogodio barbarski čin u Francuskoj. Napad i sudbina svećenika, zgrozili su europsku i njemačku javnost isto koliko i blizina terorizma koji sve više širi ruke, poprima razna obilježja, prelazi sve granice.

Ipak, unutarnji osjećaj upozorava, ovaj govor se morao dogoditi i koji dan prije. Komunikolozi, sociolozi i politolozi analiziraju sadržaj priopćenja Angele Merkel, odgovore na pitanja novinara, cijeli njen govor pa i govor držanja tijela.

Migrantska pozadina počinitelja zločina u Njemačkoj, svjetla javnosti usmjerava ka ovoj građanskoj skupini a njihov status podnositelja zahtjeva za azilom, kojih je,  što bi se reklo “mali milijun”, donosi sumnjičavost i nesigurnost u državu.

O, da, bauk terorizma širi se Europom.

Njemačka je primila oko milijun izbjeglica. To je činjenica. Sad, treba s tom činjenicom računati. Kad Angela Merkel kaže da je pred Njemačkom i Nijemcima, “povijesni zadatak”, onda misli svakako ne samo na početni prijam tog velikog broja, najvećeg izbjegličkog vala od Drugog svjetskog rata do danas,  već i na ono što potom (treba da) slijedi- učenje jezika i integraciju tolikog broja ljudi različitog obrazovanja, kulturnog i vjerskog svjetonazora.

Rekla sam: mi to možemo, uspjet ćemo, ali nisam rekla da će biti lako, ustvrdila je Angela Merkel pravdajući ovu do sad puno puta citiranu, hvaljenu ali i žestoko kritizranu rečenicu, te iznijela niz planiranih ( a već poznatih) poteza kojima će biti pojačane mjere sigurnosti.

Da je potrebno pojačati mjere opreza, svakako je. Da je njemačka policija vrlo malo prezentna u svakodnevnom životu, na ulici, i to je točno.

Sad, teško je zaštititi se od takvih koji pucaju na žene, djecu, ulaze u crkve i …da ne pišem dalje. S takvima se možemo sresti i vi i ja, na ulici, u trgovini, u parku…svugdje na ovom svijetu.

Pitanje je, koliko njih ima takve, opasne namjere!? I hoće li devet mjera Angele Merkel, biti dovoljno za neutralizirati teroriste koji se na svoj način, kako je rekla kancelarka Merkel, izruguju državi i cjelokupnom  životu, otvorenog društva?!

Na razini sprječavanja terorizma, države trebaju sklopiti opći međudržavni ugovor o suradnji i zajedničkom anti-djelovanju.  U suprotnom, razmrvljene i udaljene u  otporu, teško će imati pod kontrolom i uspjeti zaštititi široki, otvoreni duh ovog društva koji je trn u oku ekstremista i terorista.

Sad, kad nas problem i nije baš previše zanimao dok je bio negdje drugdje, eto ga i u našem dvorištu, pred kućnim vratima. Što sad?

Schaffen wir das?

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Zavadi pa vladaj,staro je naeičje..

Upravo to i jesu teroristički interesi.Sijanje straha po europskim državama.Podsjetimo se malo..Prvo napad na Paris i Brüssel, onda Atake u Nizza i naknadno Atentat od Würzburg-a.Mi se nemoramo čuditi da Njemci sve više strahuju,a dobro se je i upitati,koji grad ili država je iduća.