CRTICE IZ ŽIVOTA

Nismo to dosada radili …nismo najavljivali posebno niti jednu književnu rubriku, ali naša autorica Sonja Smolec jednostavno nas je natjerala na to. Nemojte sada misliti da je Sonja neki zmaj, tiranin, diktator…
Naša Sonja je naprotiv …simpatična, draga i samozatajna kolegica. Ali poslala nam je priče iz jedne …nažalost zaboravljene kategorije.
Nekada se to zvalo zapisi ili crtice. Bile su to kratke priče, bez neke velike teme, napisane u jednom nadahnuću plod jedne naoko beznačajne inspiracije.
Sonjine crtice nisu nastale nekim verbalnim oponašanjem unaprijed postavljene stereotipne forme iza njih stoji misao, ideja, nisu slijed slučajnosti već unutrašnjih misaonih slika, izljev iskrenih emocija…
Kažem …nažalost zaboravljena književna forma. Mi se nadamo da će Sonja i dalje gledati za nas na svijet u kojemu živimo i obradovati nas njenim malim, sitnim, dragim biserima.
Sigurno će vas, kao i nas …njeni zapisi asocirati na neku poznatu pjesmu. Pjesme Dobriše Cesarića nastale su na isti način, a mnogima je još uhu „Balada iz predgrađa“, ili „Voćka poslije kiše“.
Sonjine crtice su u današnje vrijeme brzog i ispraznog života, najbolja zamjena za daljinski upravljač. One nam dopuštaju da budemo tihi, osjećajni… promatrači života oko sebe.
Nadam se da dijelite moje oduševljenje. I ja sam nekako zaboravio ovu književnu formu, ali čitajući prve dvije priče koje nam je Sonja poslala, sjetih se „Dnevnika Ane Frank“, „Lovčevih zapisa“ od Turgenjeva …predivnih stihova Dobriše Cesarića.
Male crtice, koje se uvlače u osjećajne pore, oživljuju mentalnu mapu i jednostavno …odmaraju, opuštaju, očaravaju…

Emil Cipar

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Draga Sonja

Mislim ovako
Još nikad nisam svoja poznanstva koristio za svoju vlastitu već za drugoga korist pa
Ako nas podrže svi ovi mediji društva i pojedinci koje i sam i vi često spominjate moglo bi se nešto pametnoga zajednički stvarno u tom smislu da stvori za opće zajedničko društveno i pojedinačno dobrotvornu svrhu.
Lp

Josip Mayer
13 years ago

Draga Sonja Osobno sam takvu sličnu knjigu htio pokrenuti upravo radi poticajnih mjera dobrotvornosti u kreativnosti naših Hrvatskih klubova i društva i pojedinaca i kao potvrdu i kao dokomentaciju pod naslovom..Moja Hrvatska u Mojoj Europi.. Nažalost naišla je u ono vrijeme možda je danas malo bolje na isključivo one koji su gledali na samu vlastitu zaradu i korist,osobno sam htio da bude korist svima ili mnogima a jedan se je pak novinar u u mojoj okolici ismijavao i iživljavao od svega toga,osobno mi je bio žao ali mu nisam zamjerio glede privikavanja situacije u cjeloj Hrvatskoj te preuzimanje navika jedni… Read more »

Sonja
13 years ago

Da, bila bi to zaista zanimljiva knjiga, priče različitih autora, različitih stilova i iz različitih sredina.

Ideja da se dio od prodanih knjiga da u dobrotvorne ili neke slične svrhe je zaista hvale vrijedna. I ja sam sigurna da bi takvu knjigu ljudi vrlo rado imali i čitali.

Kad bi se pokrenula akcija, moguće bi se našli i sponzori i nakladnik zainteresiran da istu realizira.

trackback

[…] CRTICE IZ  ŽIVOTA piše: Sonja Smolec […]

Josip Mayer
13 years ago

Dragi Emile dobra je to Sonjina ideja

pa vasa je ova cijelaportalna stranica
Jedna posebna prica zasebe ne znam gdi bi bio problem da se iz nje stvore knjige jos k tome ako se neki postotak odvoji za dobrotvorne daljnje drustvene ili neke druge potrebite svrhe ma tko nebi odvojio za njih i netto vise,vremena daih i procita