SKROMNOST JE VRLINA

tekst i foto: Sonja Breljak
17972437_1944616552437142_1274664375973577094_oBerlin
/ Časnoj sestri Ancilli Vukoja, koja je za tu prigodu doputovala iz Bosne i Hercegovine u Berlin, Zaklada Überbrücken dodijelila je nedavno nagradu za Integraciju za 2017 godinu u Muzeju europskih kultura u Berlinu.

Kako neobičan i lijep susret i događaj. Pred punom dvoranom, prije predaje nagrade, govorila je direktorica Muzeja dr. Elizabeth Tietmeyer, dr. Ursula Röper iz Zaklade,  Meho Travljanin, voditelj Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu…

Priznanje za rad s traumatiziranim ljudima i novčanu nagradu u iznosu od 2000 eura časnoj sestri iz družbe Klanjateljica Krvi Kristove uručio je voditelj Zaklade, ugledni njemačko-francuski povjesničar, prof.dr. Etienn Francois koji dugi niz godina zajedno sa svojom suprugom Beatom,  prati i materijalno potpomaže rad sestre Ancille i Centra za odvikavanje od ovisnosti Marjanovac u Bosanskom Aleksandrovcu,  kojeg ova časna sestra vodi.

Po primitku nagrade,  s nekoliko riječi okupljenima se obratila i sestra Ancilla naglasivši da njena zalaganja u Centru proizilaze iz duboke vjere da su svi ljudi jednako vrijedni posebice jer su otkupljeni Kristovom krvi. Skromnošću, smirenošću, zahvalnošću i dobrotom koja iz nje zrači, uistinu je osvojila srca onih koji su je slušali.

ancillaČasna sestra Ancila Vukoja rođena je 1939. godine u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini. Već 16 godina vodi Marjanovac, Centar za odvikavanje od ovisnosti u Bosanskom Aleksandrovcu, nedaleko Banja Luke koji je svojevremeno kao prvi takve vrste osnovan u Bosni i  Hercegovini.

Sada imamo petnaest ovisnika, manje nego ranijih godina, ali ne bismo mogli ni finacijski opstati da imamo više osoba. Sistem po kojem radimo zove se projekt-čovjek. Taj pristup nije religiozan nego se odnosi na sve ljude bez obzira na naciju, vjeru, svjetonazor. Svi kod nas imaju mjesta s tim da tko želi može prakticirati svoju vjeru. Financiramo se najviše od dobročinitelja kojih imamo jako malo od kada je došla ova kriza. Roditelji ovisnika plaćaju mjesečno 150 eura, ali to ne može pokriti troškove. Kada sam čula da za ovo priznanje dobijamo 2000 eura rekla sam mojim sestrama da se isplati poći u Berlin, jer će radu Centra taj novac dobro doći“, rekla je, između ostalog časna sestra Ancilla Vukoja.

O, da, skromnost je uvijek, nekad i danas, vrlina koja kad-tad, pravedno i s pravom,  biva nagrađena. U Berlinu je netom ta pravda ostvarena i na primjeru skromne časne sestre Ancille i Centra kojeg vodi.

Onima koji mogu i žele pomoći rad časnih sestara iz družbe Klanjateljica Krvi Kristove i Centra za odvikavanje od ovisnosti Marjanovac kojeg vodi sestra Ancilla Vukoja, evo i podataka  na koje mogu odnijeti, poslati, uputiti, uplatiti eventualnu, ma i najskromniju donaciju.

Centar za odvikavanje od ovisnosti Marjanovac

Adresa: Gradiška cesta 188, 78 255 Bosanski Aleksandrovac, Bosna i Hercegovina

UNIKREDIT BANK D.D. Bosna i Hercegovina, Poslovnica Banja Luka

IBAN: BA39 3380 6048 1734 4507

Broj računa: 25002329101

SWIFT: UNCRBA22

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments