KLAPE NAPUNILE SRIĆINU KUĆU

Tekst i foto: Josip Mayer
SAM_5977U Novom Vinodolskom uspješno je završila 5. smotra klapa pod naslovom „Klape va Srićinoj kući“.Točnije rečeno, dogodilo se to 15. srpnja 2017. godine s početkom u 20:30 sati, a u organizaciji i po pozivu, naše novljanske ženske klape „Puntape“ Novi Vinodolski i gospođe Snježane Kabalin koja i sama pjeva u udruzi. Pokrovitelji su bili Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog. i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

Srićina kuća nalazi se u centru grada,odmah preko puta Gradskog poglavarstva. Vjerojatno negdje u knjigama postoji  nešto zabilježeno, tko je bio kuće gazda u posjedu Srićine kuće. Ono što se danas može sa sigurnošću potvrditi  jest da je tu nekada davno, godine 1874. odsjedao August Šenoa što nam i natpis na zidu potvrđuje. Danas se u njoj nalaze razne gradske kancelarije: gruntovnica,katastar, komunalno,Uprava za pomorstvo… U dvorištu Srićine kuće održavaju se razne kulturne priredbe i manifestacije.

Inače, klapsko pjevanje je tradicionalna hrvatska vokalna glazba podrijetlom s juga Hrvatske,Dalmacije, a najviše iz primorskih i otočkih krajeva. Izvodi se i u urbanim, ali i ruralnim sredinama. U prosincu 2012.god. UNESCO je klapsko pjevanje uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine.

Pjeva se višeglasno, bez pratnje glazbala. Izvorno se pjeva „na uho”, što znači da nema voditelja. Pjesmu povede najviši glas, a zatim se uključuju i ostali pjevači, pjevajući istovremeno s vodećim glasom. Bitno je naglasiti „najviši glas”, jer su se prijatelji udružili, formirali klapu zato što su prijatelji, što su se povezali u društvo kao skladne naravi, a ne zato što su tražili ljude po njihovim glasovnim sposobnostima. Izvodi je skupina pjevača kojih je obično od 5 do 8.

Kasnije su se uvele i  ženske i mješovite klape

Prema svemu sudeći, ni dnevna paklena vrućina, ni udar olujne večernje bure, nije zasmetao nastupima klapa i njihovim ljubiteljima i posjetiteljima.

Nastupili su:

Ženska klapa „Puntape“ Novi Vinodolski, muška klapa „Vinčace“ Novi Vinodolski, ženska klapa „Kamelija“ Opatija, muška klapa „Škvadra“Košana- Slovenija, muška klapa „ Skalin“ Matulji, muška klapa „Škrljevo“,Škrljevo, „Pučki pivači“ Novi Vinodolski, ženska klapa „Senjkinje“ Senj, muška klapa „Mali grad“ Kamnik, Slovenija, ženska klapa „Žurnada“ Bribir, muška klapa „Spalatos“ Split, ženska klapa „Vidulice“ Rijeka, muška klapa „Flumens“ Rijeka, muška klapa „Mirakul“ Veprinan i  KUD“ „Ilija Dorčić“ Novi Vinodolski.

Uz voditeljicu večernjog programa gospođu Snježanu Kabalin, sve prisutne posjetitelje srdačno je pozdravio uz dobrodošlicu gradonačelnik Novog Vinodolskog gospodin Velimir Piškulić

I dok ovo pišem stižu im i zahvalnice poput ove Borisa Selka: „Drage cure, draga Snježana Kabalin , još jednom puno hvala za vaše gostoprimstvo. Krasne ste. Imali smo se super. Čestitke za organizaciju. Puse svima od mene i ostalih iz klape „Mali grad“ Kamnik, Slovenija.“

Klapa „Puntape“ osnovana je u Novom Vinodolskom u svibnju 2012. godine, a u ovom sastavu počela je s radom 1.1.2014.godine.

Voditelj klape je Mario Butorac, inače pjevač u klapi „Vinčece“ Novi Vinodolski i vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu u gradskom poglavarstvu općine Vinodolske. Sin  je Josipa Butorca koji je novljanski pjevač narodne, zabavne i klasične glazbe.

Već više od 40 godina Joso Butorac oduševljava publiku svojim pjesmama i svojim glasom. Ponos je Novog Vinodolskog, kojeg nije napustio tijekom čitave glazbene karijere i čije ime promovira gdje god nastupa. Život je posvetio glazbi, od pjevanja na terasama i feštama (najviše uz svoju grupu Vivak), pjevanja u klapi, nastupa na festivalima do današnjih belkanto-koncerata. Široj javnosti najpoznatiji je po uspješnim nastupima na Melodijama Istre i Kvarnera gdje nastupa od 1993.g. a 2006. odnosi pobjedu u tercetu tenora, s Voljenom Grbcem i Mirkom Cetinskim. Dobitnik je mnogih životnih i društvenih nagrada. Nagrada mu je uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog povodom Dana Grada, 6. siječnja 2016. U prepunoj dvorani Doma kulture, uz brojne goste, nakon pozdravnih govora predsjednika Gradskog vijeća Nevena Pavelića i gradonačelnika i saborskog zastupnika Olega Butkovića, uručene su mu nagrade Grada za životno djelo  za 2015. godinu.

Nakon Marija Butorca sada već godinu dana, vodstvo klapa „Puntape“ je preuzeo gospodin, Siniša Žigrović koji je također vrlo poznat i cijenjen u klapskom svijetu.

Meni osobno klapske su pjesme, bilo to ženske ili muške, vrlo ugodne za uho gdje dopiru zvuci iz hrvatskih šuma, rijeka brda i gora… One su ugodne za smirenje duše i srca, kada se slušaju i doživljavaju u proljetnim večernjim satima, uz šum morskih valova ili orkanske bure.

To su posebni doživljaji koji pune baterije ljubitelja vokalne glazbe.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments