ANTONIMI ILI RIJEČI SUPROTNOG ZNAČENJA.

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskoga glasa Berlin

Što je antonim? To je riječ koja je suprotnog značenja prema nekoj drugoj riječi. Naziv je dobila od grčkih riječi: anti = protiv i onoma = ime, a može se još nazivati i protuznačnica, suprotnica, nasuprotnica.

Dvije riječi suprotnog značenja čine antonimski par. Antonimi se razlikuju po podrijetlu, po naravi značenjske opreke  i stupnju socijalizacije.
Zadržat ću se samo na nekoliko primjera.

Prema podrijetlu  antonimi mogu biti:

– raznokorijenski, primarni ili pravi i među njima ne postoji etimološka veza jer su im se izrazi razvili od različitih korijena: (topao – hladan, crn – bijel, zdravlje – bolest…)

– istokorijenski ili tvorbeni, a nastaju dodavanjem  različitih prefiksa: ( nadvožnjak – podvožnjak, otvoriti – zatvoriti, ispodprosječan – nadprosječan…)

Mogu se tvoriti i od prefiksa koji označava negaciju: (veseo – neveseo, prijatelj – neprijatelj, rad – nerad, sreća – nesreća…)

Neki antonimi stoje u komplementarnom odnosu: (mlad – star, živ – mrtav, starost – mladost, istina – laž…) Dakle, ne može netko tko je mrtav, biti u isto vrijeme i živ. Ne može onaj tko je star, biti istovremeno i mlad.

Antonimi mogu biti: imenice, glagoli, pridjevi, prijedlozi i prilozi.

radost – žalost, pravda – nepravda

rađati – umirati, kretati -mirovati

svijetao – taman, zdrav -bolestan

iznad – ispod, blizu – daleko, prije – poslije

tiho – glasno, gore- dolje

2.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments