NABAVA ILI NABAVKA

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

U Guberina-Krstićevim Razlikama između hrvatskoga i srpskoga književnoga jezika (Zagreb, 1940.) nabavka je napisana u lijevom stupcu, a nabava u desnome što jasno pokazuje da su te dvije riječi suprotstavljene, nabavka kao srpska, a nabava kao hrvatska.

To će biti dobar opis jer u Rečniku srpsko hrvatskog književnog i narodnog jezika, 13. svezak (Beograd, 1988.), nabava ima 6 potvrda, sve hrvatske (V. Jagić, Vj. Novak, F. Lukas, A. Kovačić, A. Cesarec, M. Feldman), a nabavka 11, od toga 8 izrazito srpskih pisaca, jedan srpski pisac hrvatskoga podrijetla (I. Andrić), jedan hrvatski pisac srpskoga podrijetla (N. Simić), a samo jedan hrvatski pisac, ali on ima i nabavu (M. Feldman).

Kako su među srpskim potvrdama i zakoni iz doba diktature koji su izravno utjecali na hrvatsku praksu: Zakon o Privilegovanoj agrarnoj banci (Beograd, 1929.) i Vojni krivični zakonik (Beograd, 1930.), to se mogao jasno vidjeti smjer u kojem je jezični razvoj išao. U Razlikovnome rječniku hrvatskoga i srpskoga jezika Vladimira Brodnjaka, koji je izašao pola stoljeća poslije, 1991.,nabavka je isto tako u lijevome stupcu (što znači da je srbizam), a u desnome, hrvatskome, osimnabava piše pod 1 i dobava, a pod 2 i „i u hrv. ono stoje nabavljeno“. To je preuzeto i u Osmojezični enciklopedijski rječnik, kojemu je glavni urednik Tomislav Ladan. U Hrvatskome enciklopedijskome rječniku iz 2002. pod nabaviti, nabava znači „stjecanje, kupovanje predmeta ili namirnica uvjetovano potrebom, nabavljanje“, a to znači i nabavka, ali je dodano da pripada i razgovornome jeziku. Promjene nisu velike i nisu takve da su te dvije riječi postale pravi sinonimi, da bi se mogle ravnopravno rabiti. Usput da napomenem da Rečnik srpskoga jezika (Novi Sad, 2007.) ima obje riječi, ali nabavu ne opisuje, nego upućuje na nabavku.

Dakle, ako treba birati između nabave nabavke, u hrvatskom jeziku treba izabrati nabavu.

Savjet napisao: Stjepan Babić (Cijeli tekst savjeta Nabavka protiv nabave može se pročitati u  3. broju 55. godišta časopisa Jezik)

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Uvjek ću reći kak me je učila i moja mati..
da idem u nabavu..dobra nabava se i za dobre obiteljske i gospodarske ekonome..isplati.