VUK, KOZA I KUPUS

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Znate li onu priču, zagonetku, pitalicu …što li? …o kozi, vuku i kupusu. Našao se neki putnik, koji je bio na putu s kozom, vukom i glavicom kupusa …u neprilici. Došao je do rijeke, a jedina mogućnost prijelaza bilo je brvno, preko kojega nisu mogli svi odjednom. Za mlađe među vama pojasnit ću što je brvno. To je obični drveni trupac, kojim se povežu dvije obale …negdje sa rukohvatom, negdje bez njega.
Čovjek u sto muka. Može sobom uzeti samo jedno od njih, ali koga ili što. Uzme li vuka, po kupus se više ne mora vraćati, jer koza samo čeka priliku da ostane sama s kupusom. Uzme li kozu to samo odgađa problem, jer će već u idućem pokušaju ostati bez jednog suputnika.
Na kraju kolumne napisat ću vam rješenje, ako do njega niste sami došli.
Zašto ovo pišem, a trebao bih biti aktualan. Pa jesam …i to aktualniji da ne može biti bolje. Razmislite malo i zamislite si da je vuk mito i korupcija, da je koza Hrvatska, a kupus pravosuđe. Sve to funkcionira međusobno dok je putnik prisutan. Eh da …fali nam putnik …ajmo reći neka to bude Jadranka Kosor.
Dakle …dok je Jaca prisutna, sorry …nazočna, sve je u redu. I koza i kupus i vuk ne diraju se međusobno. Ali kad je Jaca bezočna …ma mislim kada je nema, onda nitko ništa ne garantira.
I stoji tako Jaca pred ponorom preko njega usko brvno, a na drugoj strani …Europa …blistava, lijepa, izazovna, pomamna… i zove …dođi Jaco!
Ali Jaca se ne može odvojiti od suputnika. Bez njih ona nije nekako ni Jaca, ni faca, ni važna …kratko rečeno …nije to to.
I sad stoji Jaca tu i čita Pravila o prelasku preko ponora. A Pravila jasna i nedvosmislena …nisu ona plod hrvatskog pravosuđa.
Jaca misli …uzmem li vuka …on joj nekako najdraži …navikla na njega od malena …sama ga na bočicu odgojila. Dakle …uzmem li vuka …koza pojede pravosuđe, sorry …kupus. Ne valja!
Uzmem li kozu …ostaju vuk i kupus. Korupcija i pravosuđe. To bi još išlo zajedno, ali što ću ja sama sa kozom u Europskoj Uniji. Šta će fina gospoda misliti o meni. Mogli bi pomisliti da sam ne daj može …čobanica.
Uzmem li kupus, tj. pravosuđe …ajme majko! Ostaju vuk i koza, a vuk je već toliko izgrizao kozu do sada… ma ne! …To ne dolazi u obzir.
Grdne probleme ima Jaca, a vrijeme ističe.
Ističe, jer se vidi da brvno neće dugo. Pomaknulo se, trulo je… za očekivati je da se svakoga časa sruši u ponor. I šta ćeš onda jadna Jaco!
Do sada je nekako Jaci uspjevalo da održi reda u svojoj prčiji. Te malo umiri gladnog vuka, da pokoji listić sa drveta praznih obećanja gladnoj kozi, zalije malo već natruli kupus…
A Jaca sama preživljava nekako od podrške i donacija. Donacije stižu u obliku pisama od sve manjeg broja članova HDZ-a. Ostala joj samo mladež vjerna …Jacina uzdanica. I ostali vjerni sindikati. Oni pripremaju tobožnji prosvjed zbog jadnog stanja u državi. Normalno …sa prosvjeda će poslati telegrame podrške voljenoj Jaci koja nemoćna naći rješenje …stoji pred brvnom.
Pisma podrške od mladeži, telegrami podrške od vjernih sindikata… Sve je to Jacu naučio drug Tito, a pogledala je malo i u Sjevernoj Koreji. Ali svi ti uzori otišli k vragu i ostavili Jacu samu pred ponorom i ruševnim brvnom preko njega.
Iako je Jaca nadmašila druga Tita, ne pomaže. Njemu se slalo jedno pismo po omladincu, a Jaca …zbog inflacije koja je zahvatila ovaj oblik podrške …traži pet pisama po glavi omladinca. Ma šta mi je danas …opet me uhvatila jugonostalgija. Naravno nema više omladine, sada se naivni mladi svijet zove mladež.
I prešla bi Jaca u bolji svijet da nije tih jebenih pravila, koje nije sama postavila. Da jest …već bi ih odavno prekršila, ali ova se moraju poštivati.
U priči se domišljati putnik dosjetio slijedećem. Prvo je prenijeo kozu, pa se vratio po vuka. Kada je njega prenijeo, poveo je sobom kozu nazad, a uzeo kupus. Na kraju se vratio po kozu i rješio problem.
Ne morate ovo rješenje savjetovati Jaci, ali možete ako hoćete.
Pouka priče je: U Europu ćemo kada Europa bude poštivala naša pravila tj. kada Europa bude imala mito i korupciju u našim razmjerima, pravosuđe kakvo mi imamo i kada bude jadna kao što smo i mi. Nekako mi se čini da će to biti malo morgen!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani Emile
žalosno zar ne

Mislim da bo ovdje bila pogodnija priča ona;
Pojeo vuk magare.

Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Dragi kolega Emil,
tvoja kolumna ustvari je istina o Hrvatskoj koju je ZNA SE tko doveo na prosjački štap.Na žalost,još ima među nama naivnih koji vjeruju staroj HDZ-a nebulozi kak jedino oni jamče stabilnost i prosperitet Lijepe naše.Kaj god!Među najveće “zasluge” može im se pripisati razbijanje i podjelu braniteljskih udruga tak da prek “svoje”HVIDR-a manipuliraju nekim manjim,pridruženim članicama.Čemu tolike udruge, kad se zna da su se svi branitelji borili za jednu i jedinu Hrvatsku?Francuska ima članove Pokreta otpora a SAD veterane rata,ali mala Hrvatska mora biti “veća”s brojnim braniteljskim udrugama od kojih mnoge imaju svega nekoliko članova.Kaj god!