TKO DAJE, TAJ I PRIMA

tekst: Slavica Jurčić
foto: Željko Stipetić

IMG_2482Brezovica/ Ove godine u božićno vrijeme moj prijatelj Antun Toni Đurek kao i prijašnjih godina poziva sve dobre ljude na akciju prikupljanja darova djeci u Brezovici.

Prošle godine sam s njim posjetila djecu po prvi puta, a on je kod djece dolazio 20 godina.

Od ove godine je gospodin Đurek u zasluženoj mirovini, mislio je da neće više moći organizirati posjet djeci.

Prije mjesec dana ga je ravnatelj doma za djecu, Zoran Kljajić, ponovno pozvao, a KUD Luka Ilić Oriovčanin i Tamburaški sastav Tringelt rado prihvaćaju da održe koncert za dječicu.

unnamed (1)Škole iz Brodsko- posavske županije ponovno prikupljaju odjeću, igračke i darove za djecu, mame i bake peku kolače, autobus se zagrijava za polazak.

Napokon je stigao i taj dan, najavila sam ga i na svojem FB profilu a odazvala mi se moja draga prijateljica Elizabeta Alković, rekla je da ima želju djeci ispričati priču.

Elizabetu sam upoznala u bolnici gdje radi, ona je profesionalna pripovjedačica priča.

Kad mi je rekla da želi ići s nama i povesti i svoje dečke bila sam jako sretna. Dar govora i priče nema svatko, a Elizabeta ga ima.

unnamed (2)Subota je ujutro, Slavonija, Brodski Stupnik, Oriovac …prekriveni su snijegom. Ispred mjesnog doma u Stupniku okupljaju se moje dobre poznanice koje su također uključene u prikupljanje darova za djecu.

Prtljažni prostor je pun darova, zadnja sjedala također. Krećemo iz Brodskog Stupnika i u Oriovcu kupimo vesele KUD-ovce koji cijelim putem pjevaju i sviraju.

Gospodin Toni nas u polasku pozdravlja, zahvaljuje na odazivu i priznaje nam da nije znao da će ove godine moći sve to organizirati.

Dom za djecu u Brezovici skrbi o 80 članova s cjelodnevnim boravkom i 45 korisnika.  Djeca tu imaju svu stručnu, odgojno i obrazovnu podršku od 3. do 21. godine.

Naši domaćini nas dočekuju s odličnim ručkom i dobrodošlicom, nakon koje je bila sveta misa koju je predvodio velečasni u mirovini Josip Babić.

unnamedNakon svete mise KUD-Luka Ilić Oriovčanin izvodi splet plesova uz pratnju tamburaškog sastava Tringelt, na radost preko 100 okupljenih štićenika i nas posjetitelja.

Djeca oduševljeno plješću, pjevaju a na kraju se hvataju u kolo i kaubojac koji je vrhunac u kojem svi sudjelujemo.

Nakon pjesme i plesa počinje domjenak i podjela darova, djeci i štićenicima.

Moja prijateljica Elizabeta je poput šećera ostala za kraj i djeci ali i nama koji smo jedva dočekali priču “Božićna pjesma čarobne krijesnice”.

Njena priča nas vraća u djetinjstvo, kada nije bilo mobitela, kompjutera i sto kanala na televizorima.

Publika, tj. Elizabetini mali obožavatelji, pomogli su joj da priču ispriča, njihova radost nas je jako obradovala, a Elizabeta je obećala da će opet doći.

Darovi koje smo u Brezovici dobili nisu materijalni, nisu puno koštali, poklonjeni su meni i svim sudionicima akcije na odlasku.

Te mlade oči, ručice koje su nas dotakle, dale nam peticu, pozvale su nas da dođemo ponovno.

Obećala sam da ću ići, a i svi koji su bili s nama složili su se da su djeca divna i da bi voljeli ponovno doći u Brezovicu.

Moji suputnici u povratku su sjetni, pomalo i tužni, kažu da ih je malo steglo. Sjetila sam se moga prvoga dolaska, rekla sam im da će na godinu biti lakše. Sožili su se sa mnom.

Isus je rekao: “Zaista, kažem vam, ako ponovno ne postanete kao mala djeca, sigurno nećete ući u kraljevstvo nebesko”.

IMG_2489

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slavica Jurčić
Slavica Jurčić
5 years ago

Ovo što sam doživjela nema riječi kojom bi opisala.
Sreća, radost,tuga i sjeta u povratku kući.
Dragi moji,u domu žive draga djeca koja nisu mala, od 13-18 godina, njima treba svašta, od donjega veša, papuča, ali imaju i želje poput jednoga dečka koji nas je pitao jesmo li mu donijeli blu tu zvučnik.
Ravnatelj doma je Zoran Kljajić, adresa je Brezovička ulica 98,10257, Brezovica.
Ako možete i želite obradujte djecu, cijele godine oni žive u tome toplom domu,ne samo u ovo božićno doba.