ZNAŠ LI TI KOLIKO JE SATI

piše: Marija Juračić
Ima u našem narodu jedna uzrečica, jedno pitanje na koje pitalac ne očekuje odgovor.

Zna on dobro odgovor na postavljeno pitanje, ali pita, jer je drzak, bezobrazan, jer želi naglasiti da je došlo vrijeme za neku akciju, neku promjenu.

„Znaš li ti koliko je sati?“ glasi pitanje, a upitani onda treba odgovoriti svojim djelovanjem u pravom smjeru. I mora biti oprezan, jer krivi odgovor lako može pokrenuti  masovno negodovanje, prosvjede, referendume, iznuđene ostavke…

Da bi prevenirali ovo neugodno pitanje, neki naši političari i ministri nose na zglavku ruke ogromne i skupe satove pa je svakome, tko ih vidi, odmah jasno koliko je sati. I ta spoznaja onda pokrene lavinu pitanja pa neki od njih bivaju prisiljeni omiljenu spravu zamijeniti drugim statusnim ukrasom, obično nekom narukvicom, koja pokazuje da je vrijeme isteklo, da su se neke stvari, bar nakratko promijenile.

Čudni su ti satovi. Kao da žele napustiti ruku koja ih nosi, pa više pokazuju koliko je sati okolini koja ih pozorno motri, nego njihovom vlasniku. Tako su napustili ruku jednog premijera, nekolicine vrlih gospodarstvenika, ali treba priznati da su ponekom svom vlasniku i pomogli.

Naime, utvrđeno je da ruka i sat na njoj ne pripadaju određenoj osobi, pa u tom slučaju još ne znamo koliko je sati. Da ni saborski zastupnici nisu svjesni koliko je sati, pokazuje novi slučaj zastupnika kojeg optužiše da nije ispravno ispunio imovinsku karticu. Branio se tvrdnjom da nije znao koliko je sati, a nije jedini koji od silnih obaveza zaboravi na takve sitnice.

Postoje i političari kojima satovi ne vire ispod rukava kao zadnjim seljačinama, (u pejorativnom smislu te riječi) i koji ne samo da uvijek znaju koliko je sati, nego i sami određuju tiktakanje političkih zbivanja pa kada narod izađe na neki prosvjed, oni daju moralnu podršku tom prosvjedu. Skoro izgleda da će ponijeti neku prosvjednu parolu i krenuti na čelu kolone. I

sada meni nije jasno koliko je sati. Pa ne dižu se prosvjedi protiv društvene pojave, nego protiv onih koji pojavu omogućuju, koji premalo rade na njenom uklanjanju.

A ti na zglavcima ruke nose skupe satove pa za njih nema opravdanja kada kažu da nisu znali koliko je sati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments