OTKRIVENA VLAČIĆEVA SPOMEN-PLOČA

Otkrivanje spomen-ploče Matiji Vlačiću Iliriku u Lutherstadt Wittenberg

tekst i foto: Aleksandra Brnetić

Wittenberg/ 09.09. 2020./ U svjetskom središtu protestantizma, u Lutherstadt Wittenbergu, svečano je otkrivena spomen ploča Matiji Vlačiću Iliriku, hrvatskom i njemačkom protestantskom teološkom velikanu, koji je u ovom drevnom gradu djelovao punih osam godina, od 1541. do 1549. godine.

Kuća se nalazi u samom središtu grada, na Kirchplatz broj 10, nedaleko evangeličke Gradske crkve Sv. Marija, u kojoj je služio i propovijedao sam Martin Luther, vjerski reformator, osnivač protestantizma i središnji lik reformacije.

Ploču Matthiasu Flaciusu Illiricusu, kako glasi latinizirano Vlačićevo ime, otkrili su brigadir Gordan Klanac, vojni izaslanik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i teolog dr. Luka Ilić.

Nazočne su prigodnim govorima pozdravili nadgradonačelnik Torsten Zugehör i Gordan Klanac.

Luka Ilić, župnik Evangeličke crkvene zajednice Balzheim, govorio je o Vlačićevu životu i Vlačićevom djelovanju kao crkvenom povjesničaru i hebreisti.

Dr. Wolfgang Klem, predsjednik wittenberškog Rotary kluba, predstavio je djelovanje ove udruge, koja se materijalno i financijski brine o gradskim spomen-pločama, dok je dr. Richard Thomas, član Rotary kluba, govorio o povijesti wittenberških spomen-ploča i njihovu značenju za grad i njegove stanovnike.

Svečanost su svojom nazočnosti uveličali biskup regije Halle-Wittemberg, dr. Johann Schneider, župnik Sv. Marije, dr. Johannes Block i dr. Stefan Rhein, ravnatelj Zaklade Lutherova spomen-područja i veliki poznavatelj humanizma i reformacije.

Među uzvanicima bila je  i superintendantica Evangeličkog crkvenog kruga Wittenberg, dr. Gabriele Metzner.

Nakon otkrivanja spomen-ploče Gordan Klanac i Luka Ilić upisali su se u Zlatnu knjigu grada Lutherstadt Wittenberga.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments