OTKRIVENA VLAČIĆEVA SPOMEN-PLOČA

Otkrivanje spomen-ploče Matiji Vlačiću Iliriku u Lutherstadt Wittenberg

tekst i foto: Aleksandra Brnetić

Wittenberg/ 09.09. 2020./ U svjetskom središtu protestantizma, u Lutherstadt Wittenbergu, svečano je otkrivena spomen ploča Matiji Vlačiću Iliriku, hrvatskom i njemačkom protestantskom teološkom velikanu, koji je u ovom drevnom gradu djelovao punih osam godina, od 1541. do 1549. godine.

Kuća se nalazi u samom središtu grada, na Kirchplatz broj 10, nedaleko evangeličke Gradske crkve Sv. Marija, u kojoj je služio i propovijedao sam Martin Luther, vjerski reformator, osnivač protestantizma i središnji lik reformacije.…

više

MAŠTOM PLOVITE IZMAŠTANOM STVARNOŠĆU

Intervju s Pavlom Pavličićem povodom najnovijeg izdanja zbirke priča “Lađa od vode” (maštom plovite izmaštanom stvarnošću)

prilog: Eleonora Ernoić

“Trudna toga plova ovdi jidra kala Plavca moja nova” (Marulić)

Na samom početku moram se unaprijed ispričati što je osvrt na knjigu rezultat oduševljenja jedne knjigoljupke bez ambicija stručne recenzije.

Već naslov zbirke priča Pavla Pavličića, “Lađa od vode” uvodi nas u svijet izmaštanog temeljenog na sasvim realnim činjenicama koje su u svojoj životnosti moguće u nekom drugom obliku.

I sam autor kaže u završnoj priči “Lađa od vode”:

“Vjerovao sam da su knjige samo priče, ali mi se uvijek nekako činilo da govore o nečemu što se možda ipak negdje desilo o što će se možda i meni desiti.”

više