EKONOMIKA INFORMACIJA

tekst: Marko Jareb

Od proračunskih sredstava za visoko obrazovanje po jednom studentu u RH najviše profitiraju fakulteti s velikim brojem studenata i s malim brojem smjerova na fakultetu. Danas se 95 % tih sredstava troši na plaće fakultetskih zaposlenika.

Je li se zna na što odlazi preostalih 5 % proračunskih sredstava za visoko obrazovanje?

Ima li u tih preostalih 5 % sredstava dovoljno istih iz kojih se mogu financirati projekti ili tehnologije zasnovane na temelju negativnih selekcija i moralnih rizika?

Mogu li se te potencijalne nove tehnologije bazirati na asimetričnim informacijama?

Koliko te informacije mogu utjecati na razvoj gospodarstva RH? Može li se iz tih preostalih sredstava osnovati spin – off tvrtke na fakultetima?

U RH je ne tako davno osnovana prva spin – off tvrtka na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. S obzirom da Sveučilište u Zagrebu, prema riječima njegovog čelništva, spada u 4 % najboljih sveučilišta u svijetu, ne može ga mimoići  glavna uloga u izvlačenju RH iz ekonomskog ponora tj. povezivanja sveučilišta s gospodarstvom RH.

Također je ne tako davno u RH osnovana i on – line burza koja bi trebala povezati studente i poduzeća radi zajedničke suradnje na konkretnim projektima. Ako ne bude potražnje za idejama i proizvodima koje će nuditi mladi studenti, onda će ova nova strategija na početku propasti.

Mladi ljudi danas u RH ne mogu čekati na posao, moraju sami stvarati i kreirati već na samom studiju. Vjerojatno će od tih spin – off tvrtki 80 – 90 % njih propasti, ali preostalih 10 % bi trebalo pridonijeti razvoju RH.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments