SKULPTURA NIKOLE TESLE VRAĆENA U GOSPIĆ

Skulptura Nikole Tesle vraćena je u Gospić nakon gotovo trideset godina, a novi odljev je zamijenio stari koji je bio uništen miniranjem 1992.

prilog iz drugih medija: Zvonimir Mitar

Gospić/ Brončana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, ponovno je postavljena u Gospiću, na novome Trgu Nikole Tesle, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je na prigodnoj svečanosti kako je to prilika da se još jedanput poklonimo velikome Tesli.

“Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i uz intervencije umjetnika i znanstvenika poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio cijeli svijet”, rekla je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dodajući kako vjeruje da će Tesla biti podsjetnik mladima da treba vjerovati u znanje, u svoje snove i uvijek raditi za opće dobro

Još 2006. ministar kulture Božo Biškupić osigurao je novac za kalup pa se u Ljevaonici umjetnina odlio spomenik Nikoli Tesli, koji je danas ponovno postavljen u Gospiću kako bi zaokružio priču o izumitelju i njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Skulptura je vraćena u Gospić nakon gotovo 30 godina, a novi je odljev zamijenio stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem u veljači 1992.

Skulptura je odljev načinjen u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Naime, jednaka je skulptura postavljena na američkim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

(“Glas Slavonije”, “Jutarnji list”)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments