ŠTO JUŽNIJE… SVE BOGATIJE

piše: Milan Rajšić

Kaže narod: Što južnije to tužnije! A ovdje u Letoniji je drugačije. Idući prema jugu sve bogatije, zanimljivije, ugodnije.

Žitna polja dominiraju južnom polovicom drzave. Neka su pokošena, a neka se kose i kasno u noć. Zanimljivo je da uopće nema rose.

Zanimljivosti za turistu i posjetitelja, počinju već tridesetak kilometara od Rige. Mondeno odmaralište carske elite, mondeno komunističko utočiste “Proletera svih zemalja”, a danas okupljalište novokomponiranih bogataša i kapitalista. Sve na jednom mjestu. Jürmala. Diskretni šarm bogataša kroz sva vremena. Ljeti se može kilometrima i satima šetati uz more, a zimi, nekoliko stotina metara daleko po zaleđenom moru. Baltičko more ima mnogo manje soli, pa se lako zaledi.

Jedne zime sam i lovio ribe u rupama u ledu. Ali je to bilo na obližnjem jezeru.

Desecima kilometara smjenjuju se mala ribarska naselja. Posvuda miris dima i dimljene ribe. Posvuda ostaci sovjetskih ribarskih kolhoza. Ribari još uvijek koriste “opremu” iz tih vremena.

Geomorfologija, geografija, botanika, etnografija i etnologija, ihtologija, ornitologija… Sve se to može gledati i učiti na stotinu kilometara do rta Kolka.

Tri nacionalna parka na malom prostoru. Deseti jezera, pješčanih dina, klifova, drvene arhitekture, beskonačnih borovih šuma, milioni kvadrata tepiha od borovnica…

Latvijci su narod koji najmanje u Evropi, brine o ljudskom okolišu. Plastične boce i aluminijske doze posvuda. Čista suprotnost od susjeda i ostatka kontinenta.

S druge strane, ni u prostoru dvorišta kavane se ne puši, već se prošeće par metara. Koja razlika od Hrvatske, koja jedina u Evropi, pa i u svijetu, na ovo ne daje ni pišljivog boba.

Letoncima prijeti Damaklov mač u obliku bijele kuge. Posljednjih trideset godina se broj žitelja smanjio za četvrtinu. Prognoze za narednih trideset godina su novih 25 procenata. Smanjenje. Sa dva i pol milijuna, doći će se do milijun i pol. Strašno i upozoravajuće.

Koliko često i na koji način, hrvatski političari govore o ovome problemu kod nas, gdje situacija nije ništa puno bolja? Ma, lako ćemo s tim. Samo nek nama uspije ovogodišnja turistička sezona.

Jutros se probudim i ugledam putokaz. Helsinki 300, Stockholm 300, Petersburg 300, Minsk 300, Gdansk 300

Nove paralele i meridijani. Nove brojke. Nova svakodnevnica…

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments