IZVORNO HRVATSKO UZ ŽENSKE ĆAKULE

tekst: @MosaicoItaloCroato

Rim/ Božić je dan koji se treba provesti u krugu obitelji, pripremati fine kolače i fina jela.

Još dok smo bili mali u obitelji smo se držali tradicije, kitili bor na Badnjak, išlo bi  se na polnoćku.

Sve je to jedne lijepa priče i sjećanja koja rado pamtimo te ih treba čuvati i njegovati. A što se tiče darova, najljepši dar je da smo svi zajedno, da je cijela obitelj na okupu.

Veći dio blagdana provest ćemo u krugu obitelji, mi koji nismo u domovini a imamo obitelji tu, odlučili smo se na radionicu „Izvorno Hrvatsko uz ženske ćakule“ koja je posvećena tradicionalnim božićnim kolačima koje krase blagdanski stol.

U organizaciji Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim za a ukusne i mirisne kolače pobrinule su se vrijedne članice Udruge uz predsjednicu Ivanu Milinu.

Među brojnim privlačnim kolačima, prave ‘zvijezde’ bili su čokoladni raspucanci, linzeri keksi s bademima, vanilin kiflice i kuglice od smokava bez šećera. Željeli smo upotpuniti Božić i izvan domovine. Ovi okusi i mirisi vraćaju nas u djetinjstvo, u bakinu i maminu kuhinju, a to u svakome od nas budi lijepa sjećanja.

Kolači i mirisi mamili su poglede na božićnoj radionici uz ženske ćakule, a kako bismo to bolje učinili nego izradom naših tradicionalnih kolača. Svi znamo da su najjednostavniji kolači najbolji i najfiniji, a u to su se danas uvjerile i Hrvatice u Rimu.

Zahvaljujemo članicama udruge koje su učile i pripremile kolače. Vjerujemo da će to kod njih pobuditi želju da i same sa svojom djecom  pripreme pokoji kolač te na taj način i sami postanu čuvari tradicije.

Sve žene na radionicu imali su priliku ne samo naučiti praviti kolače već isprobati i odnijeti ih kući. Tako su imale priliku probati i one koji su nekad bili obavezni na blagdanskom stolu, a koje smo možda danas malo zaboravili. Nekada se nisu toliko izrađivali kremasti i čokoladni, nego prvenstveno suhi kolačići. Ne samo da su ukusni i lijepi, nego je u svaki od ovih kolača utkana i toplina doma. Zato, mislimo da smo napravili dobar potez prisjećajući se tradicije.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments