SAMO JE NEBO GRANICA

SUSRETI
piše: Emil Cipar
Slavonski Brod
Kad topovi pjevaju muze šute! Bilo je to nekada u Slavonskom Brodu. Ušutjeli se topovi, ali ni muze nisu zapjevale kako se to moglo očekivati. Nova politika nema sluha.

Ali muze imaju svoju publiku u gradu na obali Save. I imaju marljive entuzijaste, zaljubljenike u kazališnu umjetnost. Nisu zadovoljni ponuđenim vanjskim produkcijama koje uglavnom čine kazališni sadržaj i zadovoljavaju elementarne potrebe brodskih ljubitelja kazališta.

Da počnem od nekog početka: U Slavonskom Brodu postoji Satirično kazalište mladih SKM, koje već četvrtu godinu postavlja na noge Festival amaterskih kazališta popularni FAK. Scena je pod vedrim nebom na platou između Gradske knjižnice i Kazališne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“.

U općem nedostatku sredstava za kulturu potrebe se moraju pokrivati dobrim idejama i improvizacijom. To su brodski amateri i učinili …udružili su se partnerima koji su bogati sa idejama i proširili su  pozornicu. Tako je na festivalu viđeno i ono što je neobično za klasično kazalište. Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu je festivalu poklonila performans Gordana Bjelića, akademskog slikara iz Nove Gradiške

Performans pod nazivom „Istina i laž” ima sljedeću poruku: „Osim kazališne predstave ovdje ste upravo sudionici performansa koji propituje neke osnovne naše dileme: Istina i laž. Dilema stara koliko i čovjek, dilema kojom se kazalište oduvijek bavi (stara Grčka). Pojmovi koji su potpuno suprotni, gotovo uvijek se prepliću – prožimaju i tražeći jedno …nailazimo ono drugo, često ne prepoznajući (ne želeći) prepoznati razliku. Što je nekome istina, drugome je laž, pojedincu, društvu svejedno, bitno je uspjeti (preživjeti). Ovdje to pitanje postavljamo između teatra (fikcije) i stvarnog života. Ne tražimo odgovore, često je i pitati se dovoljno.” …čitali su to posjetitelji sa letka na stolicama koje su bile okrenute u suprotnom smjeru.

Uključivanjem performansa, u jednu kazališnu predstavu, FAK je postao multimedijalan i pokazao da odgovara suvremenim zahtjevima kazališne kulture.

Za vrijeme festivala posjetitelji su mogli vidjeti ukupno šest predstava raznih amaterskih društava. Bila je to cijela paleta amaterskih mogućnosti. Od amaterske nemoći do vrhunskog teatra, koji može proći na svakoj sceni bilo gdje u svijetu. Granice između profesionalno vođenog kazališta i amaterizma …neke predstave ovogodišnjeg FAK-a, jednostavno su ukinule.

Tako je Gradsko kazalište mladih iz Viteza suvremenom izvedbom Don Quijota oduševilo publiku i …ansambl nošen oduševljenom publikom, nadmašio je samoga sebe i svoje skromne mogućnosti.

Otvorena scena omogućila je prisnost. Velika je to razlika u odnosu na klasično kazalište koje dijelom služi i kao high society druženje. Vidjeti i biti viđen …nova frizura, nova haljina, ljubim ruke…

Otvorena scena ne trpi licemjerje. Jedini razlog okupljanja je ljubav prema kazališnoj umjetnosti.

Kada je u subotu 3. rujna pala zavjesa nakon zadnje scene predstave drame „Harper Regan“ u izvedbi Pučkog narodnog učilišta iz Samobora svi su mogli zadovoljno trljati ruke. I publika i akteri i organizatori. Četvrti FAK bio je bolji od trećeg, ali je sigurno lošiji od petog, koji će se održati do godine. Mora biti tako, jer brojka od preko 500, večinom mladih i vrlo mladih posjetitelja svake večeri obvezuje.
Festival spustio zavjesu, a oduševljenoj publici ostaje samo nada kako će se sve ovo ponoviti dogodine. Brojne ruke, skupljaju i odnose stolice, radnici skidaju pozornicu …odlazi cirkus.

Zbog čega ovo objavljujem u glasilu koje se čita daleko više u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Pišem iz razloga jer znam da mnoga društva i udruge Hrvata ne znaju kako učinkovito predstaviti suvremenu hrvatsku kazališnu umjetnost. Siguran sam da je moguće bilo koju od šest vrsnih produkcija koje su oduševile brodsku publiku ovoga ljeta …dovesti u bilo koje europsko mjesto. Popratni sadržaji uključeni.

Ako razmišljate kako na originalan način obilježiti ovu ili onu prigodu …kontaktirajte Hrvatski glas Berlin, a mi ćemo rado vaše želje proslijediti organizatorima festivala koji imaju najbolji pregled ponuda hrvatskog kazališnog amaterizma.

I ne zaboravite …samo je nebo granica. Mogućnosti je bezbroj …razmisli!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments