POZDRAVI IZ BAD HOMBURGA

Iz naše arhive/ objavljeno 22.03.2012.

SUSRETI

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Eto, par sati …dobro, dobro, ne baš par, bilo je to više od pet sati …vožnje po ugodnom, subotnjem, sunčanom danu i eto nas već nešto oko 13 sati nadomak Bad Homburga. Prošle sam godine na dodjelu Večernjakove domovnice putovala s kolegom Ivom Dorotićem, njegovom suprugom Jadrankom te Perom Kolobarićem iz berlinske  Croatije a ove godine bijaše to put u dvoje. Suprug i ja. Sami. E pa sad, oni koji imaju četvero djece poput nas, razumjet će kako to u prošlosti i nije baš bio čest slučaj. Da je to sad moguće, pokazatelj je i dječjih ali i naših godina. Opet skrenuh s teme …

Uglavnom, požurismo malo iz Berlina, krenusmo ranije voljni ispuniti obećano, stići na promociju knjige naše suradnice u rubrici Poezija  i novinarke Večernjaka, Marijane Dokoza. Njenu knjigu, roman naslova Naranyjin plač, upravo čitam ovih dana, vadim iz torbice i otvaram obilježene strane u podzemnoj željeznici ili drugdje u fazama kakva čekanja.
Pisah već o tome, neposredno nakon promocije održane u restoranu naziva Römmerbrunnen kojeg u sred divnog parka ovog poznatog lječilišnog centra, vodi Mostarac Tihomir Krtalić. Svaka čast. U i oko restorana sve odiše ugodom i dobrim poslovanjem. Baš kao što tako odiše i cijeli Bad Homburg.

Ovdje žive samozatajni, skromni a bogati ljudi koji bez problema, kad naša poznata humanitarka Olga Stoss zatraži kakvu hitnu i prijeko potrebu pomoć, pruže stotine, tisuće ili stotinu tisuća …veli Stipe Puđa, urednik ino Večernjaka opisujući domaćine Nijemce.

Kažu, grad je to u kojemu su uživali i europski carevi i rusko plemstvo.  Smješten je  desetak kilometara sjeverozapadno od Frankfurta. U njemu  živi oko 50 tisuća stanovnika. Elitni njemački, turistički i lječilišni centar. Radi ljekovitih voda kojima obiluje, već je u 19. stoljeću postao poznat  po prvim lječilištima, potom kao ljetna rezidencija cara Wilhelma II …zatim i kao mjesto koje posjećuje elita i plemstvo iz cijeloga svijeta. A u početku bijaše obično malo selo imena Dietigheim. Spominje se kao takvo 782. godine. U 13. stoljeću tu je sagrađen dvorac Hohenberg u vlasništvu Wortwina von Hohenbercha, od kojeg imena je kasnije nastao Homburg. Ono …Bad u današnjem imenu Bad Homburg …dobio je 1912. godine. U središtu Bad Homburga je Kurhaus gdje je i održana svečana završnica Večernjakove domovnice, te Kaiser-Wilhelm-Bad oko kojega je 44 hektara veliki park te izvori ljekovite vode bogate raznim mineralnim sastojcimaa u sred kojeg je …rekosmo to već …i restoran našeg Mostarca.

Bad Homburg je poznat i po najstarijem golfskom igralištu u Europi. Ali i po prvoj kockarnici braće Blanc. Na njoj je natpis “Die Mutter von Monte Carlo”. A godišnje ju posjeti oko 400 000 ljudi.

U Bad Homburgu živi i oko 300 Hrvata. Neke od njih susreli smo i za svečanosti u organizaciji “Večernjeg lista”. Posebno mi na srcu leži obitelj Tandara. Ljubazna Dragica Tandara bijaše nam ugodna domaćica u hotelu Victoria, ove kao i prošle godine.
I  …koliko ste godina u Njemačkoj? .. pitam znatiželjno po običaju.
-Pogodite! …veli Dragica Tandara. Pogledam gospođu, sina koji upravo poslužuju gostima doručak u ugodnoj blagovaoni. Nepogrešivo …prva i druga je to generacija naših iseljenika.
Došli ste prije 40 godina …izrekoh.
Pogodili ste …kaže Dragica Tandara.
Stigli u Njemačku 1972. godine. Dvoje djece. Sin i kćerka. Unuci. Sin stanuje u vlastitoj kuću udaljenoj od Victorije pet kilometara. A Dragica i živi u kući u kojoj su hotel i restoran. Eh, stigla iz rodnog Imotskog s 23 godine …veli …godine proletjele. Hotel Victoriju preuzeli 1983. godine.
A zašto baš Bad Homburg?
E, došli za obitelji Budimir.A vi kažete …Srednja Bosna?
Da, da …ponavljamo …Srednja Bosna …Bugojno …dva sata do Sarajeva, dva sata do mora ..tako se identificiramo iako tamo odavno ne živimo.
Aha,  i nevjesta, prezimena Barnjak,  od Bugojna je.
Kažete …iz Berlina stigli? E, da, puno je tamo rođaka. A mi nikad nismo bili.
Razumijemo. Daleko je do Berlina. A u Victoriji, u Raabstrsse na broju 31 u Bad Homburug,  posla ima za po cijeli dan …nema se vremena za putovanja …
Pozdravljam tamo rođake i sve Imoćane, ma sve naše ljude! …veli gospođa Dragica.
Ugodno vrijeme u Victoriji, Bad Homburgu. Nadamo se ne i posljednji puta. Kratki odmor brzo proletje. Sad pravac Berlin! Krenuli za suncem u subotu. A vratili se s kišom u nedjelju. Pozdrave obitelji Tandara, prenosimo …tko čitao da čitao …nek i drugima prenese!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Poštovana Sonja,-susreti su uvjek ugodni i dragi, kada se dolazi.Još draži i ugodniji bi nam bili, da se uopće ne odlazi.