TRG JE MARKOV ILI SVETOGA MARKA

MALI JEZIČNI SAVJET / Iz naše arhive, objavljeno 18.09.2012.
Časopis Jezik
Za vladavine komunističkog režima u Hrvatskoj ukinuto je tisuće stoljetnih naziva mjesta i gradova koji su nosili imena kršćanskih svetaca. Tako su ime grada Sveta Nedelja, preimenovali u Nedelja, Sveti Križ Začretje u Začretje, Sveti Petar u Petar, Sveti Đurđ Ludbreški u Đurđ Ludbreški, Sveti Filip Jakov u Filip Jakov, Sveti Juraj u Trnju u Juraj u Trnju, itd.

U Republici Hrvatskoj, koja je deklarativno odbacila komunistički svjetonazor, danas se potiho obnavlja potiranje kršćanske baštine hrvatskoga naroda. Naime, hrvatskoj i svjetskoj javnosti poznato je da se sjedište Hrvatskoga sabora, sjedište Vlade Republike Hrvatske, Ured predsjednika Vlade RH, Služba za odnose s javnošću RH, Ured za protokol Vlade RH, Ured za zakonodavstvo RH nalaze na adresi: Trg svetog Marka 2, 10 000 Zagreb.

Već prije su predsjednici RH polagali zakletvu na Markovu trgu, vlada je zasjedala na Markovu trgu, saborske sjednice održavaju se na Markovu trgu. Dakle, svjedoci smo da predsjednici države, vladâ, sabora, ministri, a osobito novinari, dopisnici dnevnih novina i tjednika te televizijskih postaja zlorabe i iskrivljuju ime trga na kojem se nalaze i djeluju najvažnije državne ustanove.

Ni u jednoj europskoj državi to se ne može dogoditi. U Rimu je Trg svetog Petra (Piazza San Pietro) i nitko se ne javlja s Petrova trga. U Veneciji se održavaju brojne svečanosti na Trgu svetog Marka (Piazza San Marco) i nitko razuman neće izvješćivati da je neka svečanost održana na nekom Markovu trgu. Je li RH doista zemlja bezakonja i na području jezika, kulture i poštivanja uljudbenih tekovinâ?

Naime, mišljenja sam da u zemlji koja teži za visokim životnim standardom i izobrazbom svatko tko želi može biti i agnostik i ateist, ali smijem poželjeti da ne bude analfabet. Dakle, da zna i hoće pročitati barem ono što piše.

Savjet napisao: Juraj Batelja

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments