GLASNA RAZMIŠLJANJA

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Kao i već više puta do sada …kolege s Hrvatskog radija, točnije emisije Hrvatima izvan domovine, potražili su kod nas žive vijesti. Mi ih priredismo i pročitasmo. Sad u emisiji četvrtkom slijedi i realizacija priloga koji je tekao ovako:
Sa stranica Hrvatskog glasa Berlin, tematski izdvajamo:
Razgovaraju dvije starije gospođe u sakristiji crkve svetog Sebastiana u Berlinu. Jedna kaže:– Prije se ovdje na birou rada trebalo upisati koliko godina namjeravaš raditi. Moj suprug onda napisao tri godine. A kum iza njega ga gurknu rukom pa mu kaže: -Piši dvi, dosta nam i dvi godine!  I eto, od tada prošlo 40 godina a mi još ovdje, veli gospođa.

Ovaj slučajni razgovor prava je slika i prilika vremena masovnog dolaska hrvatskih radnika i radnica na rad u Njemačku. Čovjek snuje a Bog određuje, kaže se. Tako su mnogi maštali o godini- dvije- tri boravka dok se kuća ne sagradi, pokrije, djeca odškoluju …no, boravak se produžavao i produžavao.

Ta prva generacija hrvatskih iseljenika danas je u mirovini ili pred njenim vratima. Priličan  broj ostaje i dalje ovdje vezan uz obitelj, djecu, unučad, uvjete života i navike. Jedan dio je i tamo i ovamo, razapet između dva svijeta dok su neki svoj san o konačnom povratku u rodni kraj …ako ne za dvije tri a ono nakon više decenija …i ostvarili. I nije to lako, samo da se zna. Svaki povratak ravan je odlasku i vezan uz brojne promjene.

Na stranicama Hrvatskog glasa Berlin rado pratimo sudbine naših povratnika, održavamo s njima kontakte, objavljujemo njihove doživljaje, razmišljanja, iskustva i radove. I kolega Emil Cipar, jedan od urednika Hrvatskog glasa Berlin …sada u Slavonskom Brodu, i sam ima  skoro četiri  decenije dugo iseljeničko iskustvo iz njemačkog Remscheida što nam daje autentičnost kad razmatramo iseljeničke teme i dileme.

Potom, naš suradnik, Ivek Milčec nakon 40 godina boravka u Berlinu živi ponovno u svom Zagrebu. Ivek je novinar, kolumnist i pjesnik. Svjetlo dana upravo je ugledala njegova nova knjiga pjesama na kajkavskom narječju naslova “Štel bi ga belega meti”.

Drugi primjer povratnika u Hrvatsku nakon više decenija provednih u Njemačkoj, bračni je par Matijašević, Marija i Alfred. Život u sjajnom Berlinu prošle su godine, zamijenili onim u rodnom, malenom Strušcu, nedaleko Siska. Marija slika, pleše u folkloru, piše pjesme, skuplja starine, vodi radionice za djecu i odrasle a Alfred majstorski fotografira. Netom su zajedničkim snagama ukoričili knjigu naslova “Kratka pisma iz domovine” koja sadrži tekstove i fotografije objavljene na Hrvatskom glasu Berlin a sadržajem prate njihov povratak i ponovnu prilagodbu na život iz kojeg su kao mladi otišli a u starost mu se vratili.

Sudbine su to koje mogu biti pouka i poruka svima koji stoje pred takvim odlukama o povratku u stari kraj. Nadamo se kako će obje knjige naših povratnika imati skoro i svoje predstavljanje u Berlinu.

Od drugih tema izdvajamo:

U tijeku je predlaganje iz redova hrvatskih udruga i društava za buduće članove SavjetaVlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje će biti savjetodavno tijelo Vlade za pružanje pomoći u stvaranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na iseljeništvo, kako stoji u obrazloženju Poziva koji je putem Veleposlanstva RH,  stigao udruženjima. Rok za podnošenje liste kandidata, životopisa i obrazloženja kandidature je 10. studeni. Ostaje vidjeti …a prošlost nam daje za pravo s prilično skepse pratiti tijek događaja …što će oformljenje ovakvog savjetodavnog tijela stvarno i donijeti –tek profesionalne iseljenike –političare u krilu hrvatske Vlade ili uistinu, obostrano korisne pomake na relaciji domovina –iseljeništvo.

Od skorih događaja najavljujemo:

U ovaj četvrtak i petak, u radnom posjetu Berlinu, boravi predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović. Premijer sudjeluje u proslavi  obilježavanja 60 godina postojanja Odbora njemačkog gospodarstva za suradnju sa zemljama istočne Europe. Uz premijera Milanovića, slavljeničkom skupu koji prethodi svečanoj večeri u hotelu Adlon, obratit će se i predsjednik Odbora Eckhard Cordesa, prvi potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Igor Ivanović Šuvalov, povjerenik Europske komisije za energetiku Günther Oettinger kao i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin putem videolinka.

Iz hrvatskih udruženja:

Zavičajni klub Brođani iz Berlina organizira u subotu, 27. listopada tradicionalnu humanitarnu zabavu “Slavonijo u srcu te nosim” gdje gostuje tamburaški sastava Prijatelji iz Đakova te berlinska izvorna skupina Duedeni.

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin, 10. studenog u 20 sati organizira popularnu i uvijek rado posjećenu Martinjsku zabavu.

Recimo još, iz Švicarske nam javljaju kako u ovu subotu, 27 listopada, organiziraju Ličku noć u Zürichu.

Eto, jesen je i ovdje u iseljeništvu vrlo zanimljiva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments