BANSKI DVORI: KAPTOL

piše: Vjekoslav Krsnik
Pored niza promašaja koja je Vlada iskazala u proteklu godinu dana otkad je Kukuriku koalicija stupila na vlast ulje na vatru u samo doba Adventa dolio je prijedlog Ministarstva prosvjete a prije svega ministra Željka Jovanovića o novom kurikulumu. Njime se u škole uvodi seksualni odgoj koji praktički, pozivajući se na nametnutu neoliberalnu znanost o spolnosti, osporava same temelje tradicionalnog odgoja djece u hrvatskom društvu.
Da bi se shvatilo o čemu se radi treba poći od temeljnih činjenica o strukturi hrvatskog društva. Po najnovijem popisu stanovništva u Hrvatskoj se po vjerskoj pripadnosti kao katolici izjasnilo 86,2 posto pučanstva, a ako se tome pridodaju i druge kršćanske skupine ukupni broj kršćana prelazi 90 posto. Budući da se po Ustavu (čl. 40) “jamči sloboda savjesti i vjeroispovijesti i slobodno javno očitovanje vjere i drugog uvjerenja”, sasvim je jasno da svaka odgovorna vlast u Republici Hrvatskoj mora voditi računa o toj ustavnoj odredbi i svjetonazorskoj strukturi stanovništva. Problem je s vodećom strankom Kukuriku koalicije da ona o tome ne vodi računa, jer sigurna u svoju saborsku većinu ne primjenjuje temeljno načelo kojega se svaka odgovorna vlada mora pridržavati, a to je da mora voditi računa ne samo o svojoj parlamentarnoj većini nego i o pravu saborske manjine.

Paradoks je u hrvatskoj politici da kad je u pitanju ovaj sporan zakon o seksualnom odgoju u školama birači koji su manjinski zastupljeni u Hrvatskome saboru u biračkom tijelu u stvari predstavljaju većinu. Činjenica je međutim da je na posljednjim saborskim izborima velik dio katoličkih vjernika duboko nezadovoljan politikom prethodnih HDZ-ovskih vlada, bilo pod Ivom Sanaderom ili Jadrankom Kosor glasovao za Kukuriku koaliciju na čelu sa SDP-om. Vodeća ljevičarska stranka u Hrvatskoj se ni nakon dvadesetak godina hrvatske državne neovisnosti nije ni pokušala ni kristijanizirati ni kroatizirati, pa oslanjajući se na najlojalnije biračko tijelom od oko 20 posto birača SDP dobrim dijelom još uvijek ideološki, pa čak i politički živi u staroj komunističkoj ideologiji. Potpomognut medijima na čelu s Hrvatskom radiotelevizijom SDP se ponaša na neoboljševički način, namećući svoju politiku bez obzira što ona ne odgovara hrvatskom društvenom biću i trenutku. Upravo je to stil govora SDP-ovog ministra Željka Jovanovića koji, kao da komunistička Jugoslavija još postoji, govori o Katoličkoj crkvi kao srednjevjekovnoj instituciji i osporava joj pravo da u skladu s Ustavom govori o važnim društvenim i nacionalnim problemima. Uostalom kardinal Bozanić je svojedobno dok je HDZ bio na vlasti progovorio o “grijehu struktura”, polazeći od Socijalnog nauka Crkve da o određenim društvenim pitanjima zastupajući interese svojih vjernika izriče svoje sudove štiteći njihova prava. Upravo je to sada slučaj i sa stajalištem Katoličke crkve o predloženom kurikulumu o spolnom odgoju u školama koje ministar Jovanović napada ne pozivajući se na argumente nego se koristi etiketama kao što je to bilo u doba komunizma.

Uočljivo je da se predstavnici vlasti pa i Vlade znaju pozivati na mišljenja i stajališta raznih nevladinih udruga od koje su brojne financirane iz inozemstva, ali kad je u pitanju Katolička crkva u Hrvata koja je kao zajednica vjernika u širem smislu svojevrsna nevladina udruga, onda se potežu velike riječi za koje se mislilo da spadaju u ropotarnicu prošlosti. Koliko je to daleko otišlo pokazuje neoboljševički komentar internetskog portala “Index” koji je ne treba zaboraviti pokrenut novcima iz inozemstva. U njemu se optužuje premijera Milanovića jer njegovo uporno pojavljivanje u crkvi šalje lošu poruku. Štoviše u komentaru se optužuje premijer Milanović da “bez obzira na klerikalni terorizam i, budimo otvoreni – latentni pokušaj državnog udara, on dolazi pod noge zagrebačkom nadbiskupu i sluša njegovo iživljavanje nad sekularnom Hrvatskom”. Histerija koju je svojim neodmjerenim izjavama o stajalištima Crkve pokrenuo ministar Željko Jovanović dovela je dakle do toga da dosta čitani portal optužuje kardinala Bozanića za “latentni pokušaj državnog udara”.

U svakom slučaju sukob oko novog kurikuluma o spolnom odgoju u školama proizveo je novu napetost između Katoličke crkve i neoliberalne a ne ljevičarske vlasti. Ako se ima u vidu da se sve ovo događa kad se zemlja nalazi u ozbiljnoj gospodarskoj i socijalnoj, dakle u širem smislu i u političkoj krizi, oštro protivljenje Katoličke crkve ovom neoliberalnom potezu Vlade dovodi odnose između Kaptola i Banskih dvora u novu konfrontirajuću fazu. Vodeći računa o ulasku Hrvatske 1. srpnja u Europsku uniju, ako to ne bude na neki način blokirano, kao i o predstojećim lokalnim izborima može se pretpostaviti da u tom kontekstu ovo ne će biti posljednja konfrontacija između Banskih dvora i Kaptola.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Osobno smatram, za odgoj djece smo svi suodgovorni od roditelja,crkvenih i državni institucija, udruga društava i pojedinaca. Da je i tu stvar o pronalaženju zajedničke ljudske riječi.. koja bi dovela do zajedničkog urednog dogovora..a dobro bi bilo uključiti i vanjsko,znanje praksu i iskustva.