NEPOTIZAM NA DJELU

piše: Žarko Delač
Predstojeći lokalni izbori promijenit će donekle političku sliku Hrvatske ali nisam siguran kako će doći i do toliko potrebnih drugih promjena.

Pri tome mislim u prvom redu na odnos političara, bez obzira na stranačku pripadnost i razinu odlučivanja, prema sukobu interesa i korupciji. Naime opće je poznato kako svaka nova vlast uglavnom zapošljava i osigurava egzistenciju u prvom redu svojim stranačkim istomišljenicima, rođacima  i poznanicima.

I to bez poštivanja stručnih i znanstvenih kriterija te svojevrsnog nadzora u koji bi trebali biti uključeni i predstavnici stranaka koje nisu na vlasti. Na taj su način sinekure na lokalnim razinama toliko pustile korijene da će ih biti vrlo teško ali ne i nemoguće sasjeći.

O tome svjedoče i najnovija politička previranja u Istri i biti će vrlo zanimljivo sačekati njihov ishod na lokalnim izborima.  Upravo takvo ponašanje političara koji svojataju društvenu imovinu i gledaju samo svoje privatne  interese danas su jedan od najvećih razloga nepovjerenja birača u politiku i političare.

Pri tome dok za obrtnike i privatne poduzetnike vrijede tržišna pravila i financijski zakoni politički ih se moćnici često ne pridržavaju i što je još gore za to ne odgovaraju.

I najnovije odluke o povećanju plaća pojedinim direktorima državnih agencija ili recimo mjesečni iznosi veći od 70 000 kuna članovima Nadzornog odbora INE nisu iznimke koje potvrđuju pravilo već uhodani način mišljenja i rada.

Na taj je način političarima u potpunosti olakšano upravljanje i korištenje proračunskih prihoda bez odgovornosti za gubitke, manjkove, krive odluke, rebalanse proračuna ili promašene investicije.

Zbog toga već godinama  menadžeri ulaze u politiku umjesto da je obratno i da političko iskustvo i znanje pretoče u  poduzetništvo ili recimo osnuju stranačka poduzeća.

Za sada najveći vlastiti stranački prihodi su od prodaje ili najma nekretnina, a ne funkcioniranja vlastitih poduzeća ili nekog drugog oblika gospodarske djelatnosti.

Time bi osim izvora stabilnog prihoda za funkcioniranje stranke političari i u praksi pokazali kako imaju sposobne kadrove koji znaju upravljati gospodarstvom.

Vjerujem kako će ih na takav pristup ubrzo prisiliti birači kao i nedostatak crnih fondova i sve manjih državnih dotacija i sponzorstava.

Pozitivan primjer na tom tragu  je zakonsko definiranje uvjeta za članove uprave u Centru za praćenje poslovanja u energetskom sektoru i investicija.

No kada će se dogoditi korjenite promjene u interesu svih građana, a ne samo pojedinaca i uskih interesnih skupina pitanje je vremena i društvene volje i želje na svim razinama i nivoima u državi.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments