ODSJEČENI OD SVIJETA

tekst i foto: Alfred Matijašević
Stari naši imadoše za svaku “prigodu” po neku izreku. Jedna od njih glasi: “Ako se u siječnju praši, u travnju se pliva!”

Evo, upravo to nam se to i dogodilo! Nedavno zahladilo, zasnježilo (pogotovo u zapadnim dijelovima zemlje), potom zabijelilo dobrano u Velikome tjednu, Uskrs bjelji od Božića, ponegdje i prekomjerne kiše i “utopljeni” Uskrs; pa okopnio snijeg te nas snašle  jake kiše …i eto ti belaja!

Nabujale i izlile se ponajprije male rječice i potopile nizinske predjele. Sad … velike rijeke se više nisu mogle nositi s tom količinom oborina i izašle iz svojih korita.  Zaprijetile su i gradovima.

Odgovorni narediše, da se otvore nasipi prema plavnim predjelima, koji su ionako već bili pod vodom – i evo ti velike ugroze ne samo za poljodjeljstvo, već i za ljudske domove i staje i farme.

Voda raste i prelijeva se preko prometnica, žila kucavica i prekida normalan saobraćaj. Ljudi, koji poslom ili školom gravitiraju, u ovom slučaju prema Sisku, ostadoše doma, jer su svi okolni zaobilasci pod vodom.

Evo …od jučerašnjih 10 cm, danas se voda prelijeva s nekih 20 cm, što nadalje zaoštrava cijelu situaciju.

Stanovništvu je onemogućen odlazak, ni hitna pomoć ne može u Bolnicu Sisak. Jednom rječju – odsječeni od svijeta!

Ovaj zastoj će potrajati još nekoliko dana potrajati, jer su ceste i mostovi potkopani i njihova sanacija bi se mogla odužiti  – kako se to kod nas iinače radi.

Vaš dopisnik je bio prisutan ophodu i tehničkim intervencijama ovdašnjih vatrogasaca u poplavom ugroženome području i upućuje Vam nekoliko impresija. Ovdje je situacija donekle “zadovoljavajuća”, dok je na drugim područjima puno, puno teže.

Na zatvorenoj dionici D36 od Popovače prema Sisku, gdje smo bili, smjenjivale su se TV-ekipe iz zemlje i svijeta i snimale aktualnu situaciju, a brzaci i slapovi su tolikom bukom prelazili cestu ili se probijali ispod začepljenih mostova, da se zatvorenih očiju stjecao dojam – kao da se čovjek nalazi na slapovima Krke ili na Plitvicama. Bože moj …krivo vrijeme i krivo mjesto!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments