POZIV PJESNICIMA NA “SPLIT NA DLANU”

3. Međunarodni pjesnički festival SPLIT NA DLANU održava se 23. i 24. srpnja 2021. a Hrvatski glas Berlin je medijski pokrovitelj događaja

S poštovanjem vas pozivamo da pošaljete pjesmu na ovaj javni Poziv za zajedničku zbirku SPLIT NA DLANU.

Vjerujemo kako će se problem pandemije smiriti i da ćemo Festival održati kako smo planirali te pri slanju pjesme OBAVEZNO navedite – želite li DOĆI i biti sudionik 3. Međunarodnog pjesničkog festivala SPLIT NA DLANU.

Na Festivalu ćemo dodijeliti Povelju za najbolju pjesmu”, piše u javnom pozivu pjesnicima kojeg ispred organizatora,  KULTura sNOVA, udruge za promicanje kulture iz Zagreba, potpisuje Zdravko Odorčić.

više

MALA, VELIKA PRIČA

prilog: Filip Ćorlukić i Uredništvo HGB

Skoro dvije pune godine, od 2017. do 2019., objavljivali  smo na stranicama Hrvatskog glasa Berlin, sadržaj knjige naslova “Moja sjećanja na minulo stoljeće“, autora Filipa Ćorlukića. 

Filip je ujedno, naš najstariji suradnik, u 94. je godini života i, nakon više moždanih udara, živi u Domu za stare u Puli. Filip je dugo, uporno i kvalitetno radio, stvarao, objavljivao, putovao… pa i u poznom dobu ne …

više

ŽETVA

(Iz knjige „Divani iz Sonte“)

autorica: Ruža Silađev

Veliki je atar oko našega sela. Zemlja treće i četvrte klase. Al′ raniteljka! Svaki siroma ata da kakogod pribavi  komatić zemlje.

Vako je bilo: “Kad pukne proliće, Šokac zabode nos u zemlju, a ture nadigne na sunce“. Tako do Sisveta! Nismo se žalili. Znalo se da kad ima posla biće sve dobro. A, kad urodi žito, radovalo se, jel će bit kruva. Najviše se radilo na zemlje na ris. Na ris se kopalo, na ris se kosilo, na ris se zimi u trsku išlo. Bilo je puno bezemljaša i oni koji su imali jako malo zemlje. A čeljadi puno. Prija se dobijalo po lancu od sedam do dvanajst meteri žita. Ako je kosac višt, a rukovetajla vridna, dnevno su mogli poradit lanac. Od toga bi ris bijo od sedamdeset, do devedest kila.

više