NAGRADA PRIX EUROPA ZA “ŠETNJOZVUK GRADA”

prixeuropa-330x247Berlin/ Na prestižnom festivalu Prix Europa u Berlinu, radijska emisija iz ciklusa Oda-birano Prvog programa Hrvatskoga radija “Šetnjozvuk grada – Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda” sudjelovala je u završnici natjecanja u kategoriji Radio Music na kojem je osvojila treće mjesto.

Emisiju su osmislile i ostvarile Lana Deban i Iva Lovrec Štefanović.
Lovrec Štefanović, ujedno i urednica emisije, sudjelovala je u radu …

više

JESAM VAS SVE

piše: Sandra Marelja Muić

20180704_151505Zadar/ Trideset godina je trebalo novoj zadarskoj poliklinici da otvori svoja vrata korisnicima stojeći u sablasnoj samoći spojena mostićem preko ceste sa glavnom bolnicom. Zadarski odjel onkologije svo to vrijeme je dijelio prostor s odjelom za nuklearnu medicinu u malom objektu preko puta glavne bolnice, gotovo potpuno skriven od velikih lipa i odijeljen od mora samo redom kuća i cestom.

U žargonu se ovdje kaže da je to objekt  iz doba Marije Terezije. …

više

NE ZABORAVI

piše: Marica Žanetić Malenica

28.„Je li možeš u subotu doć prid brod, poslaću ti jednu bulsu“?

„Mogu, naravno da mogu. Hvala ti puno… ljubim te…“

„Ma ništa, znam da je jadno voliš, Meri ih je ispekla…“

Ovaj, ili vrlo sličan dijalog vodim s Lidijom, mojom korčulanskom prijateljicom iz Blata, skoro svake godine u ova doba. Odem na brod po bulsu (torbu) i u njoj nađem ono što jadno (mnogo) volim, …

više

KOMENTAR TJEDNA

Komentar na tekst Na počeku bijaše “Riječ”

komentar1Ivica Košak/ 23.10.2018./ Ne, dolazak jedne bivše Miss Universum na Sajam knjiga nije događaj koji bi trebalo posebno naglasiti u kontekstu kulturnog rada lokalne, zavičajne organizacije. Ipak, autorica Ava Karabatić je predstavila svoju knjigu. To djelo vjerojatno neće postat hit u svjetsko literaturi, ali ipak otkriva višeslojnost ljudske egzistencije stranputice jede osobne sudbine u poznatoj nam sredini.

To bi bilo gotovo sve što se u jednoj rečenici iz teksta – NA POČETKU BIJAŠE „RIJEČ“ – Sajam knjiga u Frankfurtu kao dobro mjesto za susret ljudi, ideja i knjiga, mogli ili čak trebalo kazati.…

više

VEČER DOBITNICA NAGRADA

0594Berlin/ U prostorima Südost Europa Kultur e.V., u ponedjeljak, 29.10.2018. u 19 i 30 sati je predstavljanje i čitanje djela dviju dobitnica književnih nagrada u Njemačkoj: Ivane Sajko i Ive Brdar. 

Ivana Sajko (Hrvatska) nedavno je dobila 10. međunarodnu književnu nagradu za roman “Liebesroman” a Iva Brdar (Srbija) prvu nagradu Brücke Berlin za kazališno djelo “Daumenregeln”.

više

ZIMSKA ŠKOLA FOLKLORA

DownloadZagreb,/10. 10. 2018./ Iz pera Mije Marića, ravnatelja Hrvatsake matice iseljenika, odaslano je pismo, poziv zainteresiranima za sudjelovanje u Zimskoj školi hrvatskoga folklora. U pismu se kaže: Dragi prijatelji hrvatskoga folklora!

Pozivamo vas na desetodnevnu ZIMSKU ŠKOLU HRVATSKOGA FOLKLORA koja će se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održati od 3. do 12. siječnja 2019. u Koprivnici.  

više

NOVA ISKUSTVA KRIZMANIKA

Kursiljo_2018-3Berlin/ I ove godine HKM Berlin nastavlja s novim konceptom pripreme za sv. Krizmu, koji je oblikovan u Župnom vijeću te u prošloj školskoj godini prvi put proveden.  

Nakon rasprave o iskustvima s novim konceptom za krizmanike na sjednici  Župnog Vijeća prije ljetne stanke, odlučeno je dodatno uz postojeći program, organizirati “Kursiljo tečaj za krizmanike – Mali tečaj kršćanstva ” koji je u Hrvatskoj jako poznat te proveden već preko 600 puta.

više