KAD VRIJEME PODIVLJA

Visoke temperature pa nevrijeme …česta je slika ovih dana i u Hrvatskoj. Evo, kako je jedno takvo (ne)vrijeme, od prije koji dan (14.07.), opisala naša suradnica iz Kutjeva.

tekst: Marija Kukić
Iako su meteorolozi najavljivali veliku promjenu vremena, malo tko je vjerovao da će baš tako biti. Zar se poslije 30 i nešto stupnjeva i nesnosnih vrućina može baš nešto strašno dogoditi? Možda malo kiše, nešto munja i gromova, neznatan pad temperature … i to bi bilo to!

Ali, dogodilo se! Malo prije 18.00 sati nad Požeštinom su se nadvili crni prijeteći oblaci…

A tada, gotovo iznenađujućom brzinom prolomio se neviđeni pljusak praćen munjama i gromovima. Počeo je puhati i snažan vjetar.
Kiša je neumoljivo padala. Ulice su se pretvorile u potoke po kojima je voda tekla začuđujućom  brzinom. U Kutjevu je palo najviše kiše, čak 63 l po m četvornom.
Iznad obližnjih naselja protutnjala je pijavica i ostavila iza sebe katastrofu. Kidala je, lomila i čupala drveće iz tla, skidala krovove s kuća, uništavala usjeve, rušila plastenike i staklenike…
Ostali smo i bez struje. Kiša je i u kasnim večernjim satima opet počela pljuštati, trajalo je to neko vrijeme, a potom se sve počelo smirivati.
Ovih dana procjenjuje se šteta jer ovako nešto rijetko pamte i najstariji žitelji  Požeške kotline.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments