PISANJE NAZIVA ULICA, TRGOVA I GRADSKIH ČETVRTI

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskoga glasa Berlin

downloadU ovo naše čudnovato doba postala je moda mijenjati nazive ulicama, trgovima … i svemu što, prema mišljenju ‘stručnjaka’ koji sve znaju, ne odgovara nekima iz vlasti. Tako se prelijepi zagrebački trg nazivao Trg maršala Tita, a sada ima novi naziv – Trg Republike Hrvatske.

U imenima trgova i ulica prva riječ piše se velikim početnim slovom, ostale malim, osim ako se u nazivu ne nalazi vlastito ime. Riječ maršal piše se malim slovom isto kao što bismo pisali riječ ban u nazivu Trga bana Jelačića.

Trg Republike Hrvatske pišemo velikim slovom jer se i  imena država pišu velikim početnim slovom. Evo još nekoliko primjera:

Trg graševine, Trg svetog Marka, Trg fra Luke Ibrišimovića…

Jednako pravilo vrijedi i za pisanje ulica. Ako je riječ o bilo kojoj ulici,  tada ćemo riječ ulica pisati malim slovom. Kada je riječ o nekoj konkretnoj ulici, tada riječ ulica pišemo velikim početnim slovom:

Ulica Stjepana Radića, Ulica kneza Domagoja, Ulica braće Radića…

Ali, ako je prva riječ u nazivu ulice posvojni pridjev, tada se pridjev piše velikim, a riječ ulica malim slovom.

Željeznička ulica, Pilanski put, Vukovarska avenija,  Mlinska ulica, Dubrovačka ulica…

U gradu ima puno ulica i trgova. Martin stanuje u Ulici lipa, a Petar u Ulici kralja Tomislava. Tramvajem se voze do Maksimira, Trešnjevke. Novog Zagreba, Sopota, Črnomerca, Trnja…

Dakle, i nazive gradskih četvrti pisat ćemo po već ustaljenom pravilu.

4.5 11 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
6 years ago

Ništa meni nije žao.Ne tiče me se kako će koji pop “krstiti” nečije čedo.No, kad sam pisala ovaj tekst,upravo su se događale ove stvari s preimenovanjem i to mi je bila idealna podloga za početak pisanja.

Stipan
Stipan
6 years ago

Gđo Kukić, osjećam da Vam je žao što prelijepi zagrebački trg odnedavno nosi prelijepi naziv Trg Republike Hrvatske, umjesto da se naziva imenom velezločinca u nazivu Trg marpala Tita? Jesam li u pravu?

Marija
Marija
6 years ago

Da, drage moje dame! Trg grasevine nalazi se u Kutjevu, vinskoj prijestolnici i to je jedini trg toga imena u svijetu.

Marija Juračić
6 years ago

Posebno mi se sviđa Trg graševine!