SLOVIMA I RIJEČIMA DO VAŠIH SRCA

GORAN, WE’RE NOT IN KANSAS ANYMORE!

tekst i foto: Daniel Pavlić

Još jedno proljetno subotnje jutro. Budim se i čekam poruku kada će Goran iz Gline krenuti prema Petrinji. Danas ga vodim u srce Banije.

Vodim ga gdje još uvijek trese, gdje su potresi svakodnevni, no ne bilježe se budući da su smanjenog intenziteta. Tu i dalje žive ljudi čije pukotine svakim danom rastu. Mislim na “životne pukotine”…

Negdje oko 10 sati, nalazim se na poziciji, skretanje iz Petrinje prema Hrastovici. Goran mi javlja da se u Petrinji izgubio i da se loše snalazi po gradu punom ruševina jer su mnoge ulice zatvorene.…

više

LAPRDANJE

piše: Marija Juračić

U jednim lokalnim novinama čitam kako autor jednog članka hvali izgradnju jedne stambene zgrade i kako, vrlo sugestivno,  biranim riječima, njezin položaj između dvije prometne ceste, proglašava prednošću.

Kažem to zetu, a on odgovara da autor laprda i odmah me pita –  kada se mislim cijepiti?

više

ČITANJE POVIJESTI HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

tekst: Marko Jareb

U rukama držim knjigu čiji je autor Ivo Frangeš: „Povijest hrvatske književnosti“. Izdavači su Nakladni Zavod Matice Hrvatske i Cankarjeva Založba. Izdana je u Zagrebu – Ljubljani, 1987. godine. Tiskana je u nakladi od deset tisuća primjeraka.

Urednici knjige su Slavko Goldstein, Branimir Donat i Vjekoslav Boban. Recenzenti su Rafo Bogišić i Miroslav Šicel. Autori leksikona pisaca su Ivo Frangeš, Ivan Martinčić, Nedjeljko Mihanović, Vesna Frangeš i Milorad Živančević.

Knjigu sam posudio u Gradskoj knjižnici jednog Županijskog središta u RH.…

više

ŠUTNJA

Elijah Kreus

Lovac ja bijah lahornih riječi
srne mi plahe prilaze same
luk moj bolesti srca liječi
vjera u mene tvrdo je rame.

Šuma prepuna bješe svih vrsta
rane na svakom skrivenom mjestu
“vidar taj gdje je čarobnog prsta?”
baš svi tražiše lovčevu gestu.…

više