NOVA TURISTIČKA ZVIJEZDA

NA HRVATSKOJ TISKOVNOJ KONFERENCIJI  PRVOGA DANA  MEĐUNARODNE TURISTIČKE BURZE U BERLINU
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ –
Hrvatska je nova turistička zvijezda Europske unije …uvod je i zaključak tiskovne konferencije Hrvatske turističke zajednice održane prvoga dana Međunarodne turističke burze u Berlinu. Podsjetimo, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, hrvatski se turizam i ove godine predstavlja na Međunarodnoj turističkoj burzi (ITB) u Berlinu, od 07. do 11. ožujka, na štandu 217, veličine 264m2 u hali 1.2. Osim opće, svoje programe za nadolazeću sezonu predstavlja i 16 turističkih tvrtki kao i turističke zajednice iz Hrvatske.
Pred predstavnicima hrvatskih i stranih novinara, na tiskovnoj konferenciji su se pojavili:  ministar turizma Veljko Ostojić i v.d. direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, potom Željko Kramarić, pomoćnik  ministra turizma te Mato Radić, voditelj Turističke centrale u Frankfurtu.
Tiskovnu konferenciju otvorio je predstavnik hrvatskog turizma u Njemačkoj, Mato Radić. Potom je nazočnima prikazan film Ode an die Freude. Već uobičajeno, o turističkim dostignućima, procentima, pokazateljima, brojkama i planovima, govorio je Niko Bulić, v.d. direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. Hrvatska je nova turistička zvijezda Europske unije …optimističan je zaključak potkrijepljen kako pozitivnim pokazateljima iz prošle godine tako i s dobrih, do sada 40 posto prodanih kapaciteta predstojeće turističke sezone.
-Hrvatska …177o otoka, 7 oblasti pod zaštitom UNESKO-a, dvorci, crkve, folklor, kultura, 576 vrsta riba, 8 međunarodnih aerodroma, 1200 km autoputeva, 26 hotela s pet zvjezdica, 176 s četiri, 56 marina, rekordna prošla godina, 23 posto gostiju su Nijemci …od toga 31 posto Nijemci iz Bayerna …a 77 posto ostali ….i tome slično, čulo se, između ostalog u Berlinu. U svakom slučaju zvučalo je vrlo optimistično. Niko Bulić je svoje izlaganje završio motom: Hrvatska -neprolazna mediteranska ljepota i Hrvatska – nova turistička zvijezda Europske unije.
Potom je  o planovima i konkretnim potezima Vlade govorio ministar turizma Veljko Ostojić.
Vlada je izabrana prije  dva i pol mjeseca, i u to  70 dana donijela je neke bitne odluke vezane za turizam. Prenosimo vam ih danas. Hrvatska ulazi u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine. Uočili smo kod svih novih članica povećanje cijena ulaskom u Europsku uniju. Naš cilj je povećati konkurentnost i investicije, potencijalnim ulagačima olakšati poslovanje, zadržati i kvalitet uz istu cijenu. Vlada je stoga donijela odluku o smanjenju PDV-a na turističke usluge od početka 2013. godine, na 10 posto. U pripremi je i niz novih projekata. Na potezu od Istre do Dubrovnika niz je bivših vojnih objekata koji do sada nisu bili iskorišteni. Cilj nam je te objekte staviti u funkciju razvoja i novog zapošljavanja, odnosno pretvoriti ih u kvalitetne turističke kapacitete. Uz to, cilj nam je i privatizirati 13 preostalih  turističkih  tvrtki u državnom vlasništvu u sljedeće dvije godine. Među brojnim njemačkim turistima, Hrvatska je već prepoznata kao odredište za provođenje “glavnog” godišnjeg odmora i kao zemlja s najbližim toplim morem .…rekao je između ostalog, zadovoljno i optimistično, hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić na tiskovnoj konferenciji ITB-a u Berlinu. Odgovorio je potom i na priličan broj pitanja domaćih i stranih novinara …da, možete kupiti zemljište u Hrvatskoj …ne, ne smatramo Sloveniju i Srbiju konkurentima …ne, nemamo poseban program promidžbe prema dijaspori, to je naš siguran kolač ...i slično, te pozvao novinare, goste, investitore:- Dođite u Hrvatsku, novu turističku zvijezdu Europske unije!
Ministar Ostojić se tijekom prvog dana ITB-a, susreo s predsjednikom Njemačkog parlamentarnog odbora za turizam, Klausom Brähmingom te sudjelovao na panelu UNWTO-a, u okviru kojeg  se razgovaralo o turističkim trendovima i perspektivi na Mediteranu. Potom je imao  sastanak s predsjednikom Njemačkog saveza turističkih agencija i turoperatora DRV, Jürgenom Buchyjem, zatim s predsjednikom saveznog Udruženja njemačkog turističkog gospodarstva BTW, Klausom Läppleom te s predsjednikom njemačkog Međunarodnog saveza autobusnog turizma RDA, Dietmarom Gaufom. U četvrtak, 8. ožujka, ministar će se susresti s državnim tajnikom za turizam njemačkog Ministarstva gospodarstva, Ernstom Burgbacherom te s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Talebom Rifaijem.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments