LIMFA – ČISTAČICA NAŠEGA TIJELA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Ljudska stanica i njezin život

Naše tijelo sa svim svojim organima sastoji se od neizmjernoga broja stanica. Sve njih oplakuje međustanična tekućina. Cirkuliranjem krvi kroz tijelo do svake stanice dolaze  hranjive tvari koje se u stanici pretvaraju u pogonsku energiju. Na taj način stanica živi.

U tijelu ima do šest litara krvi. Kad bi se prekinula cirkulacija krvi,…

više

ROTA VIRUS

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

RotavirusS početkom 2020. godine u Kini se pojavio opasan korona virus koji se ubrzo proširio cijelom kuglom zemaljskom. Svi mediji nas o tome iscrpno izvještavaju.

Mi ćemo ga ovdje preskočiti i reći vam nešto o rota virusu koji zadaje velike brige mnogim roditeljima male djece. Rota virus napada malu djecu u dobi od šest mjeseci do pete godine života. To su djeca jasličke i vrtićke dobi. Ta zaraza se vrlo brzo širi u dječjim kolektivima.…

više

KAKO S DJETETOM RAZGOVARATI O SMRTI

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr med.

vericaDa bi se djetetu moglo ispravno odgovoriti što je smrt, treba imati u vidu nekoliko činjenica.

Malo dijete do 3 godine

Ono još ne shvaća pojam „vrijeme.“ Nema predodžbu o budućnosti ili o konačnosti. Njegov jezik je još siromašan i ono ne vlada riječima kojima bi iskazivalo osjećaje. Ono može riječ smrt zamijeniti sa riječju odsutnost, san ili spavanje.…

više

VODA NAŠA SVAGDAŠNJA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

vodaNedavno mi je u kratkom posjetu bila kolegica, liječnica iz inozemstva, s kojom uglavnom komuniciram samo elektroničkim putom. Dok sam za nas dvije u kuhinji pripremala neizostavni i obljubljeni kapučino, zamolila me najprije čašu vode. Uzela sam vrč i prišla slavini.

U tom trenutku kolegica me ozbiljno upitala je li ta voda, u mojoj velikoj stambenoj zgradi, uistinu pitka i zdrava. Moram priznati da me to pitanje pomalo zateklo.…

više

UPADANJE U RIJEČ

piše: Verica Jačmenica- Jazbec, dr. med.

verica 1Doživljavam u zadnje vrijeme učestalu pošast u svakodnevnom ophođenju: Upadanje u riječ subesjedniku. Neprekidno, nepristojno upadanje!

Krasan je sunčani dan. Ona i on prilaze mi lijepim trgom u mojemu gradu. Ona mi je prijateljica. Rado se s njome ponekad nađem. Kad je sama, a to je vrrrrrlo rijetko, tada je to prava Ljerka, autentična, originalna, onakva kakvu odvajkada poznajem, onakva zbog koje u naše prijateljstvo investiram i svoje emocije i svoje …

više

KAKO BITI UZ OŽALOŠĆENU OSOBU

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

vericaIako mislimo i znamo da to nije dobro, ali ipak to činimo: Ako je naša prijateljica nedavno izgubila blisku osobu, prema njoj se počnemo drukčije ponašati. Ponekad čak prijeđemo na drugu stranu ulice kako bismo izbjegli razgovor s njom, odgađamo je nazvati ili joj poslati e-poštu.

Što reći osobi koja je upravo izgubila partnera, roditelja ili dijete?…

više

TANTRUMI

Napadi bijesa (tantrumi) kod maloga djeteta

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med

Plač

Plač je kod čovjeka znak boli, nezadovoljstva, neispunjene potrebe ili tuge. Plač kod djeteta obično znači nesretnost radi neke nezadovoljene potrebe. On ne mora uvijek značiti i bijes.

Malo dijete ili dojenče do kraja prve godine života može iz raznih razloga često i dugo plakati. No ono ne zna iskazati bijes.…

više

VLAKNA… I VAŠE ZDRAVLJE

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

vlaknaAko malo prolistate besplatne ponuđene časopise u ljekarnama sigurno ćete naići na tekstove o vlaknima. Ako u samoposlugama sa prehrambenim namirnicama obratite pozornost na deklaracije, naići ćete na mnogo informacija o vlaknima.

Što su u stvari vlakna?

Vlakna su naši saveznici u očuvanju zdravlja. Ona se nalaze u namirnicama koje su nam na svakodnevno na dohvat ruke.…

više

RAZVOJ SAMOPOŠTOVANJA KOD ŠKOLSKOGA DJETETA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

ddijeteSamopoštovanje je slika o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo.

Djeca od roditelja i drugih značajnih osoba iz njihova života traže potvrdu da su voljena, važna i sposobna. Zbog toga značajnu ulogu u nastanku pozitivne slike kod djece imaju roditelji i druge odrasle osobe koje brinu o njima.

Zašto je poželjno da djeca imaju visoko samopoštovanje?…

više

TENZIJSKA GLAVOBOLJA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Moja poznanica Sanela spada u skupinu onih ljudi koji gotovo svakodnevno pate od glavobolje. Kod nje to traje već dvadesetak godina. Zbog toga je postala trajno loše raspoložena. Posve se povukla iz društva, nezadovoljna je svojom djelotvornošću kako na radnom mjestu, tako i kod kuće.

Zaključuje da zbog svoje gotovo stalne glavobolje nije dobra supruga, niti majka. Ona si u životu ništa ne uspijeva isplanirati; uvijek je i u svemu omete njezina učestala glavobolja. Čak mi zna…

više