BAČENI MOLOTOVLJEVI KOKTELI NA HRVATSKI KONZULAT U DÜSSELDORFU

Prema dostupnim informacijama koje su  objavili i njemački mediji /Rheinische Post/ na hrvatski Generalni konzulat u Düsseldorfu su danas, u srijedu, 29. 10. 2010., oko podne, bačena dva molotovljeva koktela.
Počinitelj je molotovljeve koktele bacio na ulaz u zgradu konzulata. Primjećen je i pri pokušaju bijega zadržan do dolaska policije od strane krovopokrivača koji se nalazio na suprotnoj strani ulice.
Rheinische Post dalje izvještava,  kako je u ovom napadu lakše ozlijeđen jedan uposlenik hrvatskog  veleposlanstva, te da je požar nastao napadom, brzo ugašen.…

više

POLITIČKI LUZERI-SPREMNI!

OSVRT
Piše: Ivek Milčec

Da se razumijemo: protiv Jadranke Kosor, kao žene, apsolutno nemam ništa!
A kako i bih kad smo gotovo već dvadeset godina znanci  i, na neki način, novinarski, i  kolege.
Novinarski kodeks je da se kolegu novinara neargumentirano ne napada i da mu se pruži maksimalna potpora u njegovom, teškom i odgovornom radu. Dakle, u ovome tekstu nije mi namjera pisati o novinarskoj nego o političkoj karijeri hrvatske…

više

ČOVJEK IZ SJENE

JOSIP MORIC, DOBITNIK ZAHVALNICE NJEMAČKO-HRVATSKOG  DRUŠTVA  BONN
tekst i foto: Sonja Breljak

Nakon subotnje dodjele Nagrade Franjo Basić i Zahvalnice Njemačko-hrvatskog društva Bonn, brojni mediji izvjestiše o ovom događaju.
U naslovima i prvim redovima većinom vijest o dodjeli Nagrade Franjo Basić uglednom njemačkom političaru i nekadašnjem dugogodišnjem ministru vanjskih poslova Njemačke, danas 83-godišnjaku, Hansu Dietrichu Genscheru.
S pravom!  U povijest je, naime,  ovaj političar…

više

DA SE NE ZABORAVI

BONN- DODIJELJENA POSEBNA NAGRADA I ZAHVALNICA „FRANJO BASIĆ“
tekst i foto: Sonja Breljak

Radom na promidžbi koja u pozitivni kontekst stavlja, osnovne životne postavke suvremenog političkog, gospodarskog i kulturnog života i ponašanja, postižu se zavidni efekti u održavanju kontinuiteta, odnosno jačanja ugleda naše zemlje u državi poput Njemačke. Ove naputke i načine, vrlo je dobro shvatilo  i  prihvatilo Njemačko –hrvatsko društvo sa sjedištem u Bonnu.…

više

NATJEČAJ

Književna nagrada “Stjepan Džalto”

U cilju popularizacije književnog stvaralaštva i u počast  preminulom hrvatskom književniku Stjepanu Džalti, kulturna udruga Hrvatska uzdanica Uskoplje utemeljila je književnu nagradu Stjepan Džalto, te raspisala natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču.
Priče moraju biti napisane na hrvatskom jeziku (standardu ili ikavici) i ne  smiju biti duže od 5 kartica teksta, niti smiju biti uzete kao dio iz dužeg proznog djela.…

više

ŠKOLA

Jedna životna priča
piše: Veronika Vere

Sutradan, je kao i obično počeo sa školom. Učitelj je bio visok i jak Dalmatinac, strog ali dobroćudan. Veoma me je volio jer sam svoje obveze uvijek marljivo izvršavala. -Što si ti Ljubice danas tako zamišljena? … prenuo  me je iz razmišljanja …jesi li obavijestila oca da je danas roditeljski sastanak?
-Jesam, učitelju, ali otac poručuje da mora raditi i ne može doći. Rekao je da ja ostanem! …prozborih pognute glave srameći se zbog toga što moram opravdavati nemar svojeg uvijek pijanog oca.
Već više nisam mogla podnositi njegovo zacrvenjele i podbuhle oči, smrdljiv zadah iz usta.…

više

PRO-ANA

Dajana Sabo

Postupno te i ja zapakiravam u pakete koji vode
u neku nesnošljivu propast, više kao neko dugo željeno
utapanje u vlastitim suzama,
tek da znaš ako si već spremna nešto si utuviti
u glavu, da se nikada nećeš moći promijeniti,
i ne trebam se zabrinjavati, ja ću joj osobno predati
njezine osmrtnice, u nekom odbljesku najtamnijega
Lipnja i već pomalo
razbuđujućeg Prosinca,
i moji odgovori na njezine suze ne vrijede ništa,…

više

NJEMAČKO-HRVATSKA SVEČANOST U BONNU

NAGRADA “FRANJO  BASIĆ“ ZA HANSA DIETRICHA GENSCHERA
Bonn/ S kraja tjedna, točnije, u subotu, 25. rujna, Njemačko-hrvatsko društvo  e.V.  Bonn organizira  dodjelu posebne Nagrade Franjo Basić. Svečanost dodjele nagrade održat će se u Bonnu a otvorena je samo za pozvane.
Posebnu Nagradu Franjo Basić, Njemačko-hrvatsko društvo Bonn dodijelit će ovom prigodom,  Hansu Dietrichu Genscheru, bivšem  njemačkom saveznom ministru vanjskih poslova za njegov „izuzetan angažman na izgradnji njemačko-hrvatskih odnosa, djelovanju na premošćavanju  granica i spajanju  dvaju naroda te radu na …

više