KROATEN IN DEUTSCHLAND TEIL 2

Von Emil Cipar

Hallo ihr Lieben!
Da bin ich wieder. Ich wollte noch einiges über Kroaten in Deutschland sagen.
Es gibt uns seit eh und je in Deuschland. Immer wenn es in unserer kleinen Heimat nichts zu futtern gab …sind wir gen Norden gezogen. Und immer wieder zurückgekehrt. Man ging zu Fuß bevor es die Eisenbahn gab. So lange sind wir schon hier.
In unserer Sprache heißt Deutschland …Njemačka …und der Deutsche ist Nijemac. Die gleiche Bezeichnung wie für Stumme…

više

PRVI ADVENT S WELLEBITOM

teksti i foto: Sonja Breljak
vidi foto
Berlin/Kako lijepo provedena nedjeljna večer prvoga adventa! U Kapernaum Kirche, malenoj i u ovoj hladnoj berlinskoj noći, ugodno toploj,  crkvici u općini Wedding, održan je tradicionalni adventski koncert u izvedbi Tamburaschen Chor Wellebit 1902.
Kakva slučajnost …prema riječima svećenika Hansa Zimmermanna …i ova evangelička crkva, sagrađena je 1902.godine, upavo one  kada je i Hrvat Franc Krznar, svojevremeno u Berlinu osnovao tamburaški orkestar, Nijemcima neobična naziva -Velebit.…

više

STAROST NIJE BOLEST

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Najveći problem sa starenjem je da se ne zna kad ono počinje. Svatko ga gura pred sobom dok ide, a kad više ne ide kaže se …ostarilo se!
A kad se ostari onda se ide na teret zajednici. Nije važno kojoj …užoj široj …najširoj …teret ostaje teret.
U Hrvatskoj je vjekovima funkcionirala obitelj kao osnovna ćelija socijalnog društva. Pod jednim krovom su živjeli najmlađi i najstariji članovi, zajedno sa onima koji su bili u punoj radnoj sposobnosti. Svi radni i mentalni resursi korišteni su maksimalno. Svatko je imao…

više

HELGA BREE

TE DRAGE BEŠTIJE
piše: Hrvoje Mužević

Bree  je rođena jedne zime, usred snježne mećave u Podvinju, u srcu Slavonije. Zabačena i podcjenjena hrvatska regija odmah joj je ušla pod kožu, najviše sa maminim genima koja je bila originalna Đakovčanka. Dobro …djed je bio iz srca Like, ali se priženio u Đakovštinu i postao pravi šokac zaljubljen u ravnicu  …i njenu baku kojoj je ostao vjeran do smrti. Bree ….punim imenom Helga nije nikad smetalo što ima strano ime.
Dobila ga jer su njeni voljeli neku seriju sa likom tog imena, a Helga

više

PROSLAVLJENA MAŽURANIĆEVA OBLJETNICA


tekst i foto: Sonja Breljak
vidi slike
Berlin/
U dvorani Hrvatske katoličke misije je svečano obilježena 30-ta obljetnica osnivanja i djelovanja Hrvatskog kulturnog društva “V. F. Mažuranić”. Kroz svečanost je vodio predsjednik “Mažuranića”, Stjepan Lozančić.
Pozdravne riječi i čestitke slavljeniku, uputio je ovo prigodom, župnik fra Petar Čirko, podsjećajući kako je “Mažuranić” -“dijete Misije”, osnovano, poniklo i sve godine djelovanja ostalo uz i pri Misiju. Fra Petar je pročitao svoju pjesmu u prozi posvećenu…

više

SPORT ILI ŠPORT

OSVRTI
piše: Emil Cipar

Pišem opet za hrvatske medije. Nakon višegodišnje prisilne apstinencije opet sam nazočan na stranicama tiskovina. Dugo godina sam bio izočan u hrvatskim novinama.
I ima problema.
Da bi moje umotvorine uopće ugledale svijetlo dana potrebna je prevoditeljica …rjeđe prevoditelj. Dobro …to se u Hrvatskoj kaže lektorica, ili lektor …ili gospođa lektor i gospodin lektor.
E sad …moj problem je što pišem za različite medije, čije gospođe lektor upravo sudjeluju u Svjetskom takmičenju u hrvatstvu i to u različitim disciplinama.…

više

NATJEČAJ ZA NOVU HRVATSKU RIJEČ

Za novu riječ 10 000 kn

Ovogodišnji pobjednici

Časopis Jezik i Zaklada “Dr. Ivan Šreter” raspisuju natječaj za novu hrvatsku riječ kojom se može zamijeniti nepotrebni anglizam. Nova riječ ne smije biti zabilježena ni u jednom hrvatskom rječniku. Prva je nagrada 10 000 kn, druga 5 000 kn, treća 3 000 kn.

Možete poslati najviše pet prijedloga. Natječaj je otvoren do 22. prosinca 2010. Pobjednik se proglašava za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka.

Prijedloge šaljite na jezik@ffos.hr. Obvezno napišite svoje ime,  adresu i telefonski broj.
Možete poslati najviše pet prijedloga.

više

KINDER, KINDER…

DEA´S  TAGEBUCH
von: Andrea Vidović

Pretoria/Die Arbeit mit Kindern.
Stellen sich viele sehr einfach vor. Man sitzt draußen mit einem Kaffee in der Hand und sagt den Kindern, was sie zu tun oder zu lassen haben.
Nein, so einfach ist es nicht. An tausend, sogar millionen kleine Dinge muss man denken. …

više

VUKOVAR

Dajana Sabo

Posljednjim uzdisajima molim vas da prekinete šutnju,
Svi smo povezani nesebičnim bitkama davnih godina
Odlučeno je da se naši domovi prodaju neprijatelju i
Da postanemo primjer zaboravljenih,
I mnogi su se uputili na nepoznate putove,
Mrtvi sinovi umirućih majki, i zakopani u
Preplitkim grobnicama,
Loša karma nas je sve jednako povezala,
Ponad srušenih zidina Vukovara,…

više