OSNOVAN STOTI FOND ŠKOLARINSKE ZAKLADE AMERIČKIH HRVATA

Stoti fond Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice Amerike nosi ime Elizabeth Salinger, a utemeljen je s njenim ulogom od 250.000 dolara. Fond pri Zakladi, koja u lipnju obilježava 62. rođendan, može se otvoriti s najmanjim ulogom od 10.000 dolara.

Napisala: Vesna Kukavica

Školarinska zaklada Hrvatske bratske zajednice Amerike (The CFU Scholarship Foundation Inc.) jedinstven je obrazovni potporni program američkih Hrvata i njihovih prijatelja na sjevernoameričkome kontinentu. Zaklada je pokrenuta u lipnju prije točno 62 godine u Pittsburghu.

Franjo Bertović, potpredsjednik HBZ-a s ponosom ističe: „Fond Školarinske zaklade  HBZ-a ima na svom računu nešto više od 7 milijuna američkih dolara.…

više

ZAKAJ STE VI ZAPRAV DOŠLE

piše: Marica Žanetić Malenica

„Dobar dan, molim vas možete li nam reći gdje je škola?“, pitanje upućujem trima gospođama koje su zauzele čvrste pozicije na pločniku duge i široke ceste omanjeg mjesta u Hrvatskom Zagorju, i živo razgovaraju gestikulirajući rukama.

„Tu je srednja, a koja vam treba?“, reče najglasnija među njima, oniža gospođa dobra apetita.…

više

POZDRAV S MORA

foto: Burkhard Gleißberg

Vir/ “Ich sende Dir ein Foto vom heutigen von einem typischen Badestrand der Insel Vir. So sehen eigentlich alle Touristenbereiche aus, die wir  in den letzten Tage besucht haben…” Tako glasi poruka uz prelijepu fotografiju, na žalost, prazne plaže Vira.

Turističke najave su optimističnije od prije koji dan zatečenog i uslikanog stanja, pa je za očekivati da će sljedeća fotografija berlinskog poznanika biti ipak nešto drugačija i življa.…

više

TKATI SAN

Vanja Škrobica

šušti lišće, minja koluru
jesen je
još bokun pa će nestat izmrvljeno, mokro
u kaški uspomena na davna vrila lita

žal se na plaži povuka, izoštrija se od snage mora
nebo su večeras zatvorili oblaci i nike tužne kiše…

više