STIGLA JE (KNJIGA)!

Nova zbirka ljubavne poezije – Sven Adam Ewin: “Poslije tebe samo noć”

piše: Nada Vučičić

Kad sam otkrila poeziju Svena Adama Ewinog na Facebooku, prije nepune dvije godine, nisam ni slutila da će iskristalizirati moje mišljenje o poeziji.

Do tada sam poeziju osjećala srcem, ne tražeći dublje razmišljanje o onom jednostavnom – zašto? Ni što je to što me drži uz baš te pjesme/pjesnike suvremenike.

Dogodilo se da mi je njegova poezija ostala utkana u mislima, podsjećala me svakodnevno nekim riječima na njeno postojanje, javljala se notama muzike i povukla me snažno da o njoj razmišljam više, dublje preispitujem i učim – što to poezija mora imati u sebi da bi čitatelj shvatio zašto je pamti i želi uživati.…

više

ŠTO JE NAJVAŽNIJE

KUDA IDEŠ…? (3/4)

(nastavak)

piše: Dražen Radman

Ispravan kriterij je neprocjenjivo važan u bliskim međuljudskim odnosima (bračnim, prijateljskim, poslovnim…), tj. u odnosima među ljudima koji su često i dugoročno upućeni jedni na druge.

Dakle, ako će takvi odnosi biti kvalitetni, razvijati se, nadograđivati i nadopunjivati, onda oni nužno podrazumijevaju i temeljna zajednička polazišta s kojih se promatraju događaji, stanja i izazovi koji stoje pred njima.

Naime, odnosi, ukoliko će opstati i razvijati se, ne trpe stihijska polazišta, a niti floskule pod nazivom – ‘međusobna tolerancija’.…

više

ŠUMSKE JAGODE

tekst: Julijana Matanović

Sezona je šumskih jagoda. Pogled na njih, već trinaest godina, vraća mi istu sliku. Slika bi trebala biti popraćena znakićem „tužno“. Pod uvjetom da mogu vjerovati u emociju koja se iskazuje pritiskom na tipku za ponuđenu osjećajnost.

Moja slika može se upotrijebiti i kao motiv u „prustovskim“ štivima, i kao motiv u pričama za djecu, i kao motiv u raspravama koje propituju identitet. I sa svim tim motivima ja bih mogla izaći na kraj. Teško mi je samo u trenutku…

više

IGRA SJENA

Sven Adam Ewin

– Nešto razmišljam draga: naše sunčane sjene,
Ja ne znam što je njima? Jedna od druge bježi.
Moja sjena muškarca i tvoja sjena žene,
Čim se dodirnu rubom, jedna na drugu reži.

Ti odgovora ne znaš. Pa pitaš sjenu svoju.
Sjena ko sjena, šuti. Ja te zagrlim s leđa.
– Pitaj je sada, mila. – A ti se ljutiš: – Koju?…

više