PREMINUO ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK

Milan Bandić je od posljedica srčanog udara preminuo u 66. godini života.

Službena informacija Grada Zagreba

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada,  danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.

Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu.

više

KISELI KUPUS

piše: Slavica Gazibara

Prije puno godina studirala sam u Zagrebu. Dolazila bih kući (tada je za 70 kilometara autobusu trebalo skoro dva sata) dva puta mjesečno petkom nakon predavanja, pred večer, gladna.

Čim bih ušla u roditeljski stan osjetila bih da se opet kuhao kiseli kupus ili grah. Ili grah i kupus. Ubijao me taj miris. Mrzila sam ga.…

više

U FOKUSU – JUGOISTOČNA EUROPA

Počeo Literarni festival u organizaciji Literaturhaus Zürich u online izdanju.

foto: Literaturhaus.ch

Zürich-Münster-Berlin-Beograd/Literaturhaus Zürich posljednjih šest godina krajem veljače organizira literarni festival sposvećen književnosti jedne regije ili zemlje.

Uranjanjem u razne priče omogućuje diferencirane uvide i znanja izvan klišeja i kratkotrajnih naslova.…

više

DJEČJE RUKE HVATAJU SUNCE

prilog: Andrea Bosanac, Ivano Rešetar i Uredništvo HGB

Kad je sredinom veljače stigao E-Mail koji je potpisala učiteljica Andrea Bosanac iz OŠ Kajzerica u Zagrebu, zasuzilo je u oku Jadranke Gradac, dopredsjednice Matice Hrvatske za Ruhrsko područje koja prima literarne radove što stižu u okviru likovno-literarnog natječaja u kojemu na inicijativu umjetnika Ankice i Ante Karačić iz Iserlohna, mogu sudjelovati hrvatska djeca širom svijeta.…

više

PRIČA ZA LAKU NOĆ

Iz naše arhive/ objavljeno 17.02.2020.

piše: Slavica Jurčić
domagoj– Dječak poput njega je drugačiji, pomislila je mica, on me nježno podigne i brani me od one zločeste stare sive mačke, taj dječak mi je spasio život.

Prvo svijetlo koje su moje oči ugledale bilo je jako, moja majka me je u zubima nosila u jedno veliko dvorište.

Mame me je štitila od velikoga psa koji je jako lajao i pokušao mene i mamu pojesti.…

više

DRVENE UDICE

piše: Marija Juračić

Jeste li ikada kupili laštilo za cipele broj 38? Ili možda drvene udice? Niste, jer niste mogli kupiti nešto što već po logici stvari ne može proći.

Da vas netko zamoli da mu to kupite, odmah biste shvatili da vas zafrkava, da vas želi namagarčiti ili samo testirati koliko vam je još zdrave pameti ostalo.…

više

KRISTALI NAD GRADOM

NOVA KNJIGA: “Kristali nad gradom”, autorice Slavice Sarkotić

Svjetlo dana ugledala je nova, 15. po redu knjiga Slavice Sarkotić, pjesnikinje i spisateljice, ujedno i dugogodišnje suradnice Hrvatskog glasa Berlin.

Knjiga nosi naslov “Kristali nad gradom”. Riječ je o zbirci kratkih priča.

U knjizi su neke nagrađene priče s književnih natječaja ali i neke posve nove. Priče su tematski vezane uz moj zavičaj i njegove ljude. Mnogi će se u knjizi prepoznati. Nekih o kojima pišem nažalost više nema ali u knjizi će ostati zauvijek zabilježeni. Nadam se da će i ova moja knjiga naći put do srca čitatelja, rekla nam je Slavica Sarkotić…

više

JAVNI POZIV SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA

Objavljen je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu.

“U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu. 

više