SAM NA OBALI

Sven Adam Ewin

Koja je ovo zemlja? Koje je doba?
S platane pada rosa na riječni pijesak.
Što me to tako davi? Noćna tjeskoba?
Hoće li planut davnog Sjećanja Bljesak?

Sve esencije, sebstva, jastva i bivstva,
U mojoj biti ovog se časa množe.
Protiče mrtva rijeka moga djetinjstva.…

više

OTKAZAN SAJAM KNJIGE U LEIPZIGU

Prema priopćenju koje potpisuje Julia Lücke, glasnogovornica Leipziger Buchmesse, ovogodišnji Sajam knjige u Leipzigu je otkazan.

Leipzig/ Razvoj pandemije i s tim povezane sigurnosne mjere i ograničenja putovanja onemogućuju daljnje planiranje sajma knjiga u Leipzigu izlagačima, sudionicima programa i sajmu u Leipzigu.

Stoga se Sajam knjiga u Leipzigu, Manga-Comic-Con, Leipzig Reads i 27. Sajam antiknih knjiga u Leipzigu neće održati od 27. do 30. svibnja 2021. godine.

više

POOŠTRENE MJERE ULASKA U NJEMAČKU

Berlin/ Od danas se primjenjuju mjere zabrane ulaska u Njemačku iz zemalja u kojima se posebno proširila zarazna inačice virusa korone. U petak je Vlada donijela odluku o zabrani prijevoza zrakoplovnim, željezničkim, autobusnim i brodskim tvrtkama do 17. veljače, ali to predviđa brojne iznimke, uključujući sve Nijemce i strance koji žive u Njemačkoj, kao i tranzitne putnike i kretanje robe.…

više

PRISTIŽU RADOVI

prilog: Matica hrvatska za Ruhrgebiet

Pristižu nam radovi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na novi natječaj 2020/21 “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča”. Rok slanja je do 15.02.2021.

Poseban rad koji je došao iz Travnika “Ruke moga djeda” napisala je Nives Sivro, IX.b iz Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ pod mentorstvom Sanje Ledić, nastavnice hrv. jezika iz škole iz Travnika.…

više

HUMANITARNA AKCIJA AUSTRIJSKIH NOVINA

Ministar Grlić Radman primio veleposlanika Glunčića i urednika austrijskog “Kuriera”

Iz priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Beč – Zagreb/ Povodom  humanitarne akcije koju je za pomoć nastradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrenuo austrijski dnevnik „Kurier“ u suradnji s austrijskim Caritasom i Crvenim Križem, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman primio je  22. 1. 2021. hrvatskog veleposlanika u Austriji, Daniela Glunčića  i začetnika inicijative i urednika “Kurira”, Uwe Maucha.

više

POMOĆ IZ ŠVICARSKE U LEKENIKU

Iz priopćenja minisarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Državni tajnik Zdenko Lucić, preuzeo je donaciju humanitarne pomoći, pristigle iz Švicarske Konfederacije u Lekenik.

Švicarska veleposlanica u Hrvatskoj, Emilija Georgiev Regamey, simbolično je predala donaciju državnom tajniku. Humanitarna pomoć sastoji se od 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera.…

više

KAJ BI ŠTEL BITI

piše: Dragica Trumbetaš

“Kaj pa bi štel biti”, jučer je najčešće spominjana rečenica, ne zato što je to pitanje iz snova za svakog čovjeka, već zato što je netko odbio odgovoriti na to pitanje. Svatko tko brani tog Tušeka na bilo  koji način, sudionik je i muljator jasne pozicije.

Niti prirodne katastrofe nisu umanjile apetite onih koji žele zauvijek vladati, cilj je toliko željeni da su sve metode opravdane.…

više