IVAN KOŽARIĆ U BERLINSKOJ GALERIJI

Skulpture i crteži Ivana Kožarića u galeriji Gregor Podnar do 19. lipnja

Ilustracija: “Čovjek koji sjedi”, Ivan Kožarić /Muzej suvremene umjetnosti Zagreb/
Foto: Ana Opalić

Povodom „Gallery Weekend Berlin 2021.“ galerija Gregor Podnar organizira drugu izložbu hrvatskog kipara i multimedijalnog umjetnika Ivana Kožarića.

PRIVATNI PREGLED, sa dnevnim testiranjem i rezervacijom termina – 30. travnja| 12-19 sati  i 1. – 2. svibnja 2021. | 10-12 sati.

REDOVNO OTVARANJE, sa dnevnim testiranjem i rezervacijom termina – 1. -2. svibnja 2021. | 12-19 sati.…

više

SLIJEDITI SVOJE SNOVE

Prva hrvatska liječnica – Milica Šviglin Čavov (1867. – 1974.)

prilog: Verica Jačmenica-Jazbec

Milica Šviglin Čavov je rođena u Varaždinu i u školi je nizala odlične ocjene, a najviše je voljela pomagati drugima.

Ipak, nije mogla pomoći svom ocu i kada je on umro odlučila je da želi postati liječnica. No, to nije mogla postići u našim krajevima jer tada kod nas nije bilo medicinskih fakulteta, a i svi su se čudili na ideju da bi žena uopće mogla postati liječnica.…

više

ŠTO JE MENI MIRIS JORGOVANA

Iz naše arhive …objavljeno 20.03.2010.

piše: Sonja Breljak
Zima i snijeg u Bosni …eh, to je posebna priča. Ne znam je li to zbog toga jer ja u tom vremenu bijah malena ili je stvarno tako bilo, uglavnom u mom sjećanju su snjegovi u Bosni, znali biti i do struka …valjda meni.

A bilo ga je …znalo bi napadati i do prozora naše kućice. Pa sad to i ne bijaše teško …rekoh već, naša kućica je bila niska …kad smo  brat i ja malo porasli mogli smo s prozora dohvatiti i nisko raslinje iz maminog cvjetnjaka.

Sjedili bismo u kuhinji koja je ujedno bila i dnevni boravak i dječja soba, mati bi redovito bila druga smjena a  otac bi…

više

ROMAN O VOLJENOM GRADU

Uskoro iz tiska izlazi “Träume und Kulissen” – novi roman Alide Bremer

prilog: Uredništvo HGB

Nakon prvog romana Alide Bremer, “Olivas Garten” iz 2013. koji je izašao i na hrvatskom jeziku 2015. godine (“Olivino Nasljeđe”), iz  tiska uskoro, krajem kolovoza, izlazi njen novi roman naslova “Träume und Kulissen” (“Snovi i kulise”).

Izdavač je mali obiteljski njemačko-austrijski nakladnik s velikom reputacijom – Jung und Jung iz Salzburga. U Hrvatskoj će izdavač biti Fraktura, vjerojatno s proljeća 2022. godine. Knjiga je u originalu pisana na njemačkom, radila sam na njoj dugo. Prvih 50 stranica bilo je izabrano  na short list natječaja Alfred Döblin Preis. To je bilo jako lijepo, od preko 600 prijavljenih neobjavljenih rukopisa ušao je dakle u prvih 6, ali nije dobio nagradu, rekla nam je Alida Bremer otkrivajući djelomice i o čemu se radi u novom romanu.…

više

O KNJIGAMA I KONSTERNACIJI

piše: Ivana Šojat

Isprva sam bila bijesna, dakako, kad sam u medijima doznala za novi način vrednovanja knjiga koje će svojim autorima eventualno priskrbiti stimulaciju za najbolja ostvarenja na području književnog rada. Pomišljala sam na bojkot.

Tri-četiri dana me držao taj gnjev, a onda su mi se u sjećanja vratila neka “druga” i “drukčija”, prijašnja vrednovanja kad je bilo …

više

HRVATSKE POVIJESNE LIČNOSTI

Ante Trumbić, političar

priredio: Marko Jareb
izvor: Wikipedia

Jedan sveučilišni profesor, sada pokojni, mi je jednom rekao: „Postoji jedan rokovnik Ante Trumbića u kojem je sve zapisano o ideji hrvatske državnosti.“

Ante Trumbić, bio je hrvatski političar i pravnik. Bio je pravaš, pa jugoslavenski orijentiran političar koji se kasnije vratio ideji hrvatske državnosti.

Rođenje17. svibnja 1864., Split…

više

NIKAD VIŠE ISTO

Joža Prudeus

Može li se isto ponoviti?
Nekom, drugom, isti ponuditi san;
istom bojom glasa, istim žarom duše?
Može li se isti ponoviti dan?

Nikad isto nije, bivše, isto!
Čisto isto nikad ne može ni bit.
Niti iste niti, u novome tkanju –
slične, jako slične, ali druga nit.…

više

PREMINUO FRA DAMJAN ČOVO

Fra Damjan Čovo preminuo u 61. godini života, 42. redovništva i 34. svećeništva

izvor: Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split

“Javljamo braći Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, rodbini, prijateljima i znancima da je, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo u samostanu St. Gabriel u Münchenu u utorak 27. travnja 2021. u 61. godini života, 42. redovništva i 34. svećeništva fra Damjan Čovo.

U srijedu 28. travnja 2021. u 18.30 sati u crkvi St. Gabriel u Münchenu slavit će se sv. misa za pok. fra Damjana, a nakon mise bit će ispraćaj.

više

IZ VUKOVARA S LJUBAVLJU

Što nam pišu Vukovarski leptirići koji su sudjelovali na Međunarodnom literarno-likovnom natječaju 2021. na temu “Ruke su život…”

pišu: mali i veliki Leptirići i predsjednica Udruge Viktorija Matin

Vukovar/26. travnja 2021./ Mi smo Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići koja osim pružanja kontinuirane habilitacijske skrbi promovira načela jednakih mogućnosti, nediskriminacije, poticanje inkluzije te promoviranje prihvaćanja invaliditeta kao sastavnice društva.

Kroz habilitacijski program do sada je prošlo preko 250ero djece, različitih dijagnoza i poteškoća, u…

više