SLANO SJEĆANJE

piše: Julijana Matanović

Dogodilo se  to u ljeto 1967. godine. Završila sam prvi razred osnovne škole i teta me u srpnju odvela svojoj majci u Turić, u selo Bosanske Posavine.

U isto vrijeme onamo  je, iz slavonskog sela Drenovci, k svojoj svekrvi, stigla i  moja majka. Baki je dovela  još troje unučadi, dvije djevojčice i dječaka.  Njih troje, moje sestre i brat, svi mlađi od mene, njih troje koji su živjeli  sa svojim  roditeljima.

Jedno jutro mama se spremila u Grad. Morala je otići u podmiru.  Ne znam jesam li je molila da pođem s njom, ili je ona  sama tako odlučila. Do Grada je trebalo doći pješice. I isto se tako vratiti. Sedam kilometara, prečacem kroz Liporašće.…

više

TAJNA KRVAVOG MOSTA

Iz naše arhive /objavljeno 12.01.2018.

Priča o dva zagrebačka brežuljka

tekst i foto: Marijana Šundov

1. Pogled na gradZagreb, siječanja 2018./ Za Rim kažu kako je grad sagrađen na sedam brežuljaka, za Zagreb se može reći kako je iznikao na dva.

Da, na dva brežuljka su – u davna vremena – kako to obično kažu na početku priča – bila dva grada – svjetovni, kraljevski, slobodni Gornji grad, Grič – Gradec te na drugom brijegu onaj duhovni sjedište biskupa – Kaptol.

Bila su nekad davno dva posebna gradića, a od 1850. godine, skladno uklopljena u jedinstveni, predivni Zagreb.

Priča o Zagrebu počinje prije, ali prvi pisani spomen grada, potječe iz 1094. godine kada je kralj Ladislav osnovao na Kaptolu zagrebačku biskupiju. I danas …

više

OKRUTNOST LJUBAVI

Anela Borčić

Netko je početkom prosinca isključio
svjetlost nutarnju u biljkama, moru, nebu
i otok je postao izlog za zimu

Dogodilo se to u po daha, koraka, vala
u po misli kako zima još nije stigla
a možda i neće ove godine…

više