NASTAVAK AKTIVNOSTI U NOVOM PROSTORU

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin nastavlja svoje aktivnosti u novom radnom prostoru.

prilog: Uredništvo HGB

Berlin/ Predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, Karmen Meić, izvijestila je jučer kako pjevačka i folklorna grupacija ovog udruženja od sljedećeg tjedna mogu nastaviti sa svojim redovitim aktivnostima u novom, radnom prostoru, na adresi Bergmannstraße 29, 10961, Berlin – Kreuzberg.

više

GAVRANOV ROMAN ZA DJECU “SRETNI DANI” OBJAVLJEN U JAPANU

Iz drugih medija/ Glas Slavonije

Izdavačka kuća Kokudosha iz Tokija u Japanu je objavila roman Mire Gavrana “Sretni dani” na japanskom jeziku, u prijevodu Ikuko Yamamoto.

“Sretni dani” još je jedan dirljiv i duhovit dječji roman Mire Gavrana. Topla je to priča o obitelji, prijateljima, simpatijama i ljubavi. Riječ je o duhovitom i emotivnom Gavranovom romanu u kojem dvojica 11-godišnjih prijatelja od kojih jedan ima majku, a drugi oca, čine sve ne bi li se njihovi roditelji upoznali, a potom i vjenčali.…

više

U POTRAZI ZA SOKOLOM

Iz naše arhive: objavljeno 23.11.2010.

piše: Hrvoje Mužević

foto©Vladimir Živković

Sva djeca imaju idole. Idole koji ih prate cijeli život, i ostaju u sjećanju zauvijek. Moje djetinjstvo su također obilježili  mnogi crtani i strip junaci, kao i većinu djece tih godina. Ali isto tako …dva jako stvarna lika, koja će mnogima biti teško objasniti. To su Drina i Sokol.
Već po imenu se da zaključiti da je riječ o konjima. Onim …našim, pravim slavonskim. Ne nekim iz western filmova koje je jahao Winetou, i slični. Ne …nego konji od krvi i mesa, sa svojim tužnim i sretnim sudbinama.
Tu se još moram prisjetiti i Cure i Riđe, lipicanke i…

više

KORAK PO KORAK

Iz naše arhive/ objavljeno 11.10.2016.

stihovi: Joža Prudeus
foto: Emil Cipar
13957648_10209347506952027_703414394_nKad tad rijeku se mora preći.
S jedne na drugu obalu.
Svi ćemo prijeći korito riječno,
trkom ili korakom. Svejedno.
Tek jedno: Most nam je svima premjeren
godinama, mjesecima, tjednima, danima.
Jedan po jedan.
Tako redom.
Neki, čak, preko reda.…

više

VAL OPTIMIZMA

piše: Dragica Trumbetaš

Veliki val optimizma jučer je zapljusnuo Hrvatsku, Naši ministri kao surferi pred igrači, kako i spada, najprije su u jutro obišli Baniju.

Optimizam su najavili javnim radovima. Odrecitirali napisani referat, a na pitanja o revitalizaciji zbrisali s govornice. Revitalizacija je povratak života iz komatoznog stanja, očito preteško za ministre koji su došli širiti optimizam.…

više

NOĆ U KOJOJ JE POSUT PEPELOM

piše: Kitana Žižić

Posve nenadano saznala sam ovog ljeta dvije nove zanimljive činjenice iz života šire obitelji. Prva je da nisam usamljena u padanju u more pri izlasku iz broda. Prije mene pao je pod bolsku rivu mlađi brat mog oca. Druga se odnosi na ljubav spomenutog strica prema pisanoj riječi.

Njegov stariji sin poslao mi je očeve bilješke, koje je vodio u formi dnevničkih zapisa…

više

PREMINUO AKADEMIK STJEPAN BABIĆ

Stjepan Babić je jedan od najznačajnijih hrvatskih jezikoslovaca druge polovine 20. stoljeća.

U petak 27. kolovoza 2021. u Zagrebu je u 96. godini života umro jedan od najznačajnijih hrvatskih jezikoslovaca akademik Stjepan Babić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Bavio se prvenstveno problematikom suvremenoga hrvatskoga književnoga jezika, posebno tvorbe riječi. Potpuna bibliografija Stjepana Babića obuhvaća više od tisuću bibliografskih jedinica, a ističu se ponajprije Tvorba riječi u hrvatskome književnom jeziku (1986), Pregled gramatike hrvatskosrpskoga…

više

HRVATSKA VANJSKOPOLITIČKI NIKAD JAČA

Godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

tekst: Vesna Kukavica
foto: MVEP

Godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u zagrebačkome hotelu Westin u Zagrebu, 26. i 27. kolovoza 2021. Konferenciju je  otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz sudjelovanje posebnog gosta, bivšeg predsjednika Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Tonyja Blaira.

više