KAJ GOD - Hrvatski Glas Berlin

KAJ GOD

piše: Ivek Milčec
Poštovani i cijenjeni čitatelji možda se je netko od vas već zapitao da mi se nije morti kaj  dogodilo kad se ne javljam svojom redovnom kolumnom u HG Berlin?!

Ma, sve je v redu a jedan od razloga kaj nisam ništ napisal je snijeg koji je srećom počel padati na samom početku nove 2016.godine.

Čekal sam, kao i mnogi klinci, prvi ovogodišnji snijeg  kak se ono narodski veli kao ‘ozeblo sunce’ da bi uvodno slovo posvetil gradonačelniku glavnoga grada Lijepe naše. Naime, s prvim pahuljama snijega na telki se pojavil (a tko bi drugi nego sveprisutni) zagrebački vrhovnik Milan Miki Bandić kojem je za petama uvijek uključena dežurna kamera gradske (njegove) Z1 televizije.

Rekel je da sa snijegom u Zagrebu ne bu nikakvih problema jer službe za čišćenje imaju dostatne količine soli a ak bu baš frka i on se bu prihvatil lopate. Ovaj put bil je oprezniji pa nije rekel da ga bu pojel jer mu je želudac još pun novogodišnjeg pečenja i sarme pa za bijele grude ne bi bilo mjesta v njegvom športskom tijelu.

Da, športskom, jer Miki svako jutro sa  pobočnicima trči nekoliko krugova na nedalekom školskom igralištu. Jako puno drži do šlank linije koja je, na neki način, privukla glasače da njegovoj “Stranci  rada i napretka Milan Bandić 365” daju svoje glasove i omoguće  dvojici kandidata ulazak u elitno saborsko društvo. Poznato je da Miki voli ‘delati’ pa je s dva zastupnička mjesta pomogel starome pajdašu Karamarku da s prevrtljivim Mostom dobije većinu za formiranje nove hrvatske Vlade. Kao vješt trgovac Bandić se nada da će prošlogodišnji boravak u Remetincu za njega biti samo jedna prolazna avantura.

Jasno, isto se nada i veliki Adeze donator i domoljub, Zdravko Mamić. Svatko od nas cijeni i poštuje svoje prijatelje pa su tako Mamićevi prijatelji izveli pravi mali šou kad je njihov idol izašao iz “hotela Remetinec” pjevajući veliki hit Novih Fosila “Baš je dobro, vidjeti te opet…”. Ovoga puta su veliki Maminjovi prijatelji Romski svirači ostali bez nekoliko stotina eura, ali bit će još Zdravkovih dana i striptiza.

Nakon što je Božo Petrov (kojega neki kolege novinari zovu i fra) nasamaril i znogiral Zokija Milanovića i priklonil se Domoljubima, u SDP-u raste nezadovoljstvo a neki istaknutiji članovi zahtijevaju kompletnu ostavku Predsjedništva stranke. Najglasniji i najizravniji u kritici je splitski “poteštat” Ivo Baldasar koji se na neki način želi osvetiti drugovima za prošlogodišnju kritiku zbog polaganja vijenca kak su rekli “profašističkim elemenatima”. Dok jedni u SPD-u tvrde da boljega od Zokija nemaju (jer nitko u “trenutcima nadahnuća” nema takav vokabular kao on) drugi u džepu drže figu i sapunaju mu dasku. Bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li nova Vlada pronaći tragove malverzacija u pojedinim ministarstvima i hoće li koji bivši Zokijev ministar završiti u Remetincu i biti (kao Čobanković) osuđen na jednogodišnje gulenje krumpira.

Prema pisanju vodećih hrvatskih tiskovina pregovori između Adezea i Mosta oko raspodjele ministarstava, obavještajnih službi, agencija, mogli bi potrajati malo duže nego nam se to čini. Karamarko oko sebe ima kompaktno društvo bivših obavještajaca pa reformisti Mosta moraju dobro paziti da ne dožive sudbinu sada posve marginalnih strančica HSS, HSP, HSLS itd.

Ipak jedna od većih nepoznanica je nestranački mandatar Vlade, Tihomir Orešković kojemu se ne može osporiti menadžersko i financijsko znanje, ali da će on odlučivati tko će biti ministar to su priče za naivne.

Zanimljivi su Adezeovi prijedlozi o osnivanju dvaju novih ministarstava; za useljeništvo i za demografiju. Osnovao bi se i Ured za domovinsku sigurnost. Za pretpostaviti je da bi Ministarstvo useljeništva trebalo na neki način privoljeti iseljenike na povratak i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. Početkom devedesetih bilo je naših iseljenika koji su uložili, ali su razočarani i prevareni odnijeli “gaće na štapu”. Ministarstvo za demografiju imalo bi valjda (uz pomoć HRAST-a, Markićkine udruge U ime obitelji, Crkve itd.) zadaću da nagovore Hrvate i Hrvatice da borave kaj je moguće više u krevetu kak bi na taj način poboljšali natalitet. Kaj god!

Sve praktične vjernike, ali i one koji to nisu, svakako je obradovala pisana isprika presvietlog biskupa sisačkog, Vlade Košića, koji je Božu Petrova (dok su trajali pregovori MOSTA s koalicijom Hrvatska raste) maltene proglasil slugom komunističke Sotone. Kada se dr. Petrov vratil iskonu uslijedio je biškupov blagoslov koji će možda čelnika MOSTA nadahnuti idejom da zatraži mjesto ministra Bogoštovlja. Kaj god!

Svim čitateljima, simpatizerima, suradnicima i uredništvu Hrvatskog glasa Berlin želim zdravu i uspješnu novu 2016. godinu!

Related Post

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Josip MayerKopić Elizabeta Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Josip Mayer
Guest
Josip Mayer

Dragi Ivek Milčec Stvarno sam se i sam iskreno zabrinul za Vas,dobro je dokle se čitamo i sa člancima javljamo na HGB. I kad vidim da i Vi, punom snagom udarate po politiki. Odma mi je lakše,da nisam sam,politika je u hrvatskoj danas najveća opasnost poput virusa sa kojim smo mnogi inficirani.Otišla je ćak sve do crkvenih propovjedaonica. Stvarno nemam riječi za,biskupa sisačkog Vlade Košića, koji je Božu Petrova (dok su trajali pregovori MOSTA s koalicijom Hrvatska raste) maltene proglasil slugom komunističke Sotone. Na taj način mogli bi se dogoditi,da bi novi mandater,ili premijer,mogao uskoro biti proglašen svetim,ili kaj,got.. bi… Read more »

Kopić Elizabeta
Guest
Kopić Elizabeta

Dragi Ivek,ovo je pogodak u sridu.
Pozdrav iz Slavonskog Broda,Vlado i Elizabeta Kopic