KOLINJE U SUSJEDSTVU

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević
Stružec/ Pozvali me susjedi na kolinje. –Oh, vrlo rado, velim. Zadnji puta sam bila prije 33 godine!

Jutro sam se rano digla. Eto susjeda, od kojih su kupili svinje … dvije, po 150 kg. …upravo ih vozi u kobači na traktoru. Mirne su i lijepe, bijele. Ne znaju što ih čeka.

Susjeda pripremila dva velika kotla kipuće vode, dva korita, i korito za pažmanje.

Malo mi žao tako lijepih svinja, više zato što imaju organe slične čovjeku. Gledam ih i razmišljam. I one se nekako smirile. Stale grickati saobraćajni trokut pričvršćen na kobači; misle si … nama ga ionako neće više trebati. Začas ga pola nestalo.

A onda došli mesari iz okolice. Dva mlada dečka. Oni će klati, rasčiniti svinje, napraviti kobasice i sve ostalo. Cijena je, kunu i pol po kilogramu svinje. I to je još oko 450 kn. Donijeli oni velike noževe, sjekiru, brus, brener,  i pištolu za ubiti svinju.

Odmah smo mi, sve žene,  pobjegle u kuhinju, da ne gledamo klanje. Samo je glavna susjeda morala držati zdjelu da uhvati krv za kobasice – krvavice. Kada su jednu svinju sredili, metnuli su u veliko korito lanac, na lanac svinju, na svinju, vruću vodu, malo je okretali i onda tuljcima strugali dlaku i papke. Zatim su svinju oprali i ovjesili je na remu ( željezno postolje) u visinu i tamo su je rasčinili – razrezali. Rasporili joj utrobu, izvadili crijeva i iznutrice.

Druga susjeda se odmah dala na pranje crijeva, a mlada susjeda je polijevala, kako bi se što prije krenulo u pravljenje kobasica. Četvrta susjeda je kuhala kukuruzne žgance i pekla jetrica za doručak.  Dok je peta susjeda činila zabilješke za Hrvatski glas Berlin!

U međuvremenu je najstariji sin gazde pekao mast. Kakovi su čvarci i kobasice ispale, vidjet će se kroz neko vrijeme.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sladjana Domladovac
Sladjana Domladovac
11 years ago

Gospođo Marija, izvještaj je fenomenalan!!! Točno je na kolinju tako, bez imalo uljepšavanja.

Na kraju ste me i do suza nasmijali!

DUBRAVKA
DUBRAVKA
11 years ago

I JA SAM KO DIJETE BJEŽALA U KUĆU, DA NE SLUŠAM ŠTO SUSJEDI S ALATIMA ZA KLANJE GOVORE, I DA NE SLUŠAM KRIKOVE SVINJA PRI KLANJU.
SIJEĆAM SE DA SU U MJESTU PRIČALI KAKO SVINJA ZNA BRZO POBJEĆI ISPOD NOŽA.
NISAM NIKADA HTJELA JESTI KRVAVICE I KULINE KOJE BI NAM SUSJEDI DONOSILI.