KAO GLAS ANĐELA

tekst i foto: Sonja Breljak
IMG_1411Berlin/ Narodna mudrost kaže: “Tko pjeva, zlo ne misli” a u okvirima pastoralnog djelovanja u crkvenim zajednicama, čuje se i: “Tko pjeva, dvostruko moli.”

U svakom slučaju, u obje varijante, pjevanje, i osobe koje pjevaju, stavljene su u pozitivan kontekst. Jer, takav pozitivan kontekst i ozračje, glazba i dijeli.

Možda to počne i s prvim plačem, tko zna. Narod zna reći: “Ako dijete glasno i intenzivno plače, bit će dobar/dobra…

više

CRVENI BALON

piše: Esad Redža
Baloni su uvijek bili za vjenčanja, za sahrane nikad. Meni još kao malom dječaku nije bilo jasno zašto na sahranama ne puštaju balone.

Baka je ionako uvijek govorila da duše odlaze u nebo. Mislio sam: “Pa lakše će i ljepše putovati u nekom šarenom balonu.”

Ionako na sahranama svi gledaju u zemlju, baš nikad u nebo.…

više

IMALI SMO

Mirko Popović
imali smo stojčevac
tinejdžerske godine, kino igman
i dalje prema zapadu
trave što dišu, dragana, nada
rosom slobode breze umivene
imali smo nevidljive
beskrajne sate, obećanje
da poneka noćna ptica…

više

VOJNIK

tekst: Ruža Silađev
Fotografija je snimljena u Pešti (Budim-Pešta) 1918. godine. Na njoj je vojnik Ivan Pejak, rođen u Sonti, 1893.

Bio je poznat kao Iva Čulin i eto primjera kako su u Sonti nestajali nadimci i nastajali novi. Naime Iva je bio podrijetlom iz Monoštora iz obitelji Radišini. Pošto se priženio u Čulinu kuću u Sonti, Radišini su se zauvijek zaboravili.

U vrijeme nastanka fotografije još uvijek je trajao Prvi svjetski rat i ovaj vojnik se nije nadao najboljoj budućnosti.

Pošto se ratna situacija po saveznike mijenjala na bolje, obećavajuće vijesti s fronte su dolazile i u Sontu. Vojnikova mati koja je znala mađarski jer je pohađala mađarsku školu, i supruga Ana, rođena Zlatar, Tacina (6. III1895., umrla 1977. ) krenule su na put u Peštu kod sina, supruga i oca.…

više

NAGRAĐENE NAJLJEPŠE MASKE

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album
slike1 039Berlin/  Proveli smo ugodnu subotnju večer družeći se na zabavi pod maskama u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin.

Maškare su jedna od nastarijih ako ne i najstarija priredba, koju dugi niz godina priprema ovo udruženje osnovano 1984. godine.

Goste je, uz par uvodnih riječi voditeljice programa, potpisnice ovih redaka, pozdravila…

više

GRAD KOJI TREBA VIDJETI

FREMANTLE / AUSTRALIJA 

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

received_1003768743108100 (2)U pertskom riječnom pristaništu ulazim u brod „James Stirling“ (nazvanom po britanskom kapetanu, osnivaču Pertha) i sjedam na natkrivenu krmu kako bi bolje vidjela vizure  glavnoga grada Zapadne Australije, iz kojega isplovljavamo.

Stavljam slušalice pokušavajući, uz zvuk motora, šum valova i razgovor drugih putnika, uhvatiti i pokoju kapetanovu riječ. Na obalama s obje strane velebne vile onih što pjevuše: „Ide mi, u životu ide mi…“…

više