POČINJE LJETNA ŠKOLA HRVATSKOG FOLKLORA

prilog: Ivana Rora/Hrvatska matica iseljenika

matica, skolaZadar/ Od 2. kolovoza 2019.  Zadar je domaćin  tradicionalne desetodnevne Ljetne Škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava 25. godinu.

Na programu su PJESME, GLAZBA I PLESOVI PANONSKOGA PODRUČJA: narodni plesovi, glazba i pjesme  Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica,…

više

SAZNANJE

tekst: Jadranka Ivanović-Bolog

Greska-zbrka-frkaRođen je u neredu, nered ga je činio i bez njega nije mogao. Sve je uvijek bilo na nekom mjestu gdje ne pripada. Nered u kući je genijalna stvar?

Oni rasli u neredu, pa zato i sami neuredni uvijek imaju nešto novo da kažu, vječno su u potrazi za stvarima koje su negdje ostavili i to sasvim sigurno baš tu i nigdje drugo. Ipak ne nalaze te stvari onog momenta kada ih trebaju nego sasvim slučajno kada više i ne razmišljaju o toj uzaludnoj potrazi koja ih je strašno iznervirala…

više

PJESNIK IZ KRAJA “MED DVEMI VODAMI”

Naš novi suradnik u rubrici Poezija je Zrinko Šimunić iz Čakovca. Dobro došao i dugo nam ostao!

zrinkoZrinko Šimunić rođen je 9. ožujka 1961. u Čakovcu, u kraju med dvemi vodami. Riba u horoskopu. Voda mu natapa stihove u svakoj pjesmi.

Eh, a što je s preostala 3 elementa: zemlji, zraku, vatri? Zemlja je prisutna u hrani – pjesnik bitak i ljubav spoznaje oralno, kao bebač. Hedonist u poeziji. Organoliričar.

Zrak je za pjesnika problematičan. Problemi s disanjem, često…

više