TRAG HRVATSKE KULTURE U NJEMAČKOJ

Spomen ploča za Matiju Vlačića Ilirika u Wittenbergu

tekst: Ivica Košak

foto:  RBW (Screenshot)

Wittenberg,/26. lipnja 2020. godine./ Dr. Richard Thomas, ispred Rotarycluba Wittenberg, predstavio je spomen ploču za Matiju Vlačića Ilirika  u Lutherovom gradu.

Spomen ploče predstavljaju sjećanje na istaknute građane ili goste grada na fasadama njihovih domova, mjesta rada ili četvrti, a ima dugu tradiciju u Wittenbergu. Prva takva ploča postavljena je još 1845. godine. Lokalni Rotary Club obvezao se na ovaj zadatak od sredine 1990-ih.…

više

NEVJEROJATNA PRIČA JUTTE MELCHER-ANDRIĆ

IZ NAŠE ARHIVE ...objavljeno 12.07.2010.

ROBERT MIETT  JE MOJ SIN -BRANKO ANDRIĆ!

piše: Sonja Breljak

fr110710eurjutta-melcher-andric1-Kopie-200x300Berlin/ Uistinu, graniči s  fantastikom životna priča  sedamdesetijednogodišnje Jutte Melcher- Andrić. Ispripovjedala nam ju je kroz  suze i smijeh, na hrvatskom i njemačkom jeziku, prolazeći u sjećanju brojne teške i radosne životne trenutke.

Jutta Melcher rođena je Berlinčanka. U općini Wilmersdorf, kod poznatog Bayerischer Platza, provela je skoro cijeli život, rodila se, školovala, udala, rodila dijete koje je umrlo….tako joj barem rekoše.
A u tom tužnom životnom detalju, smrti djeteta, tromjesečnog Branka Andrića, leži razlog našeg zanimanja i Juttine  pripovijesti nama.…

više

CHRISTUS VINCIT U BERNU

Bern/ U okviru manifestacije Pasionska baština održava se koncert CHRISTUS VINCIT, na kojemu će biti izvedene skladbe isključivo hrvatskih skladatelje, od kojih su mnogi bili svećenici/redovnici-ce, stradalnici II sv. rata i poraća, zanemareni i zaboravljeni, o kojima ništa ili premalo znamo.

Neke od ovih skladbi zacijelo će po prvi puta biti izvedene od njihovoga nastanka/(nestanka).

Koncert će se održati u crkvi sv. Jeronima u Bernu u ponedjeljak, 29. lipnja u 20h.

Na koncertu nastupaju: Nikolina Pinko, sopran, Ana Kirchmayer Wonnemann, violina i Eva Kirchmayer Bilić, orgulje

više

PRIČA IZ SAMOIZOLACIJE

piše: Ljerka Toth Naumova

Skopje/ Živimo svoje neizvjesne živote u vrijeme kada je u tijeku globalna epidemija Covida-19. Sjedim na verandi moga stana na 12. katu velike zgrade  u samoizolaciji u Skopju. Pogled na veliki park i dječje igralište, predivne aleje drveća, šarenilo cvijeća i zelenilo trave.

Ali, ovih dana strašna tišina na praznom šetalištu. Nalazimo se u karentinu koji traje 80 sati. Poneka ptica proleti i začuje se cvrkut. Pas u daljini zalaje i opet tišina. Nema buke s dječijeg igrališta i škripe praznih  ljuljaški.

U ušima bol od zvuka tišine. Sama sam sa svojim mislima. Razmišljanje  osvaja um i vječna deviza koja me vodi: “Život ti daje onoliko koliko očekuješ od njega.”

više

ZAHVALA ORGANIZATORIMA

Iserlohn/ – Ovih dana dobijamo na desetine zahvala. U privitku je zahvala iz Šibenika,  pišu nam Ankica i Ante Karačić, naši umjetnici iz Iserlohna, nakon što smo u protekla dva dana objavili rezultate likovnog natječaja kojeg oni organiziraju, financiraju i vode.

A u zahvali stoji kratko: …

više

BOLEST MAČJEG OGREBA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr med.

Ta bolest je prisutna svugdje u svijetu. Češće se javlja u jesen. Javlja se kod djece koja su u često u tijesnom kontaktu s mačićima i mačkama koje su stare do godinu dana ili rjeđe sa psićima.

Može se manifestirati kao lokalizirana bolest (povećanje limfnoga čvor blizu mjesta ogrebotine na koži) ili kao bolest koja zahvaća više organa u organizmu djeteta.…

više

U JEDNOJ DALEKOJ ZEMLJI

Iz naše arhive/ objavljeno 15.11.2015.

Sven Adam Ewin
U jednoj dalekoj zemlji
Zabranili su poeziju. Kazne su drakonske:
Za jednu pjesmu nađenu kod okrivljenog
Sijeku ruku do lakta, za dvije pjesme nogu,
Za tri jezik, a za zbirku vade živo srce,
Nataknu na ražanj,
Ispeku
I pojedu.…

više

MJESEC NAD PODVINJEM

Iz naše arhive/ Divan Skitnje ...objavljeno 08.10.2012.

tekst: Željko Mužević

-Znaš li ti mladiću gdje mjesec najljepše sja, gdje ga vidiš u punoj njegovoj ljepoti?
…pita mene Tadija (Dragutin Tadijanović) dok smo davno, davno sjedili na stubama podvinjske osnovne škole (danas Dječji vrtić).

On, bard hrvatskog pjesništva i pisane riječi, ja seoski đilkoš koji se u njegovu društvu našao samo zbog toga što je on kod moje bake Lize i djeda Pave kao dječarac ostavljao kaljave čizme ili bakandže i navlačio čiste kako bi uredan stigao u Slavonski Brod u…

više