VIEL GLÜCK, DEUTSCHLAND

tekst i foto: Aleksandra Brnetić

Berlin/-  Ova je pandemija spojnica koja će povezati naša predsjedanja. Vaše je predsjedanje počelo u vrijeme kad su mnoge države članice bile zauzete time da same sebe organiziraju, a na vama je bilo da unutar Europske unije uskladite njihovo ponašanje.

Vaš je veliki uspjeh u tome što je usprkos izvanredno velikim poteškoćama Vijeće Europe sačuvalo svoju radnu sposobnost, što smo na vrhuncu epidemije mogli raditi i što je na europskoj razini koordinacija dobro funkcionirala. Čestitam vam što ste sve to uspjeli napraviti u ta teška vremena.

više

ĆAĆA

piše: Bosiljka Schedlich
foto: privatni album autorice

Godine 1973. u berlinskom Zemaljskom sudu položila sam zakletvu za sudsku tumačicu. Od tada sam studirala i prevodila – usmeno na sudu, na policiji i na kongresima, a kod kuće – službene i privatne dokumente, optužnice, presude, izvode iz matičnih knjiga, svjedodžbe.

Tako je bilo i 1981., kada mi je u posjet stigao otac, kojeg sam još uvijek zvala ćaća, kojeg sam nastavila zvati ćaća i kad me kao dijete sa sela doveo u grad.

Bilo mu je drago kad bi poneki od mojih mušterija prihvatio ponudu i sjeo k njemu za stol u kuhinji, na cigaretu i kavu. Zanimalo ga je odakle je, kada i zašto je došao, da li je sagradio kuću kod kuće i kada će se vratiti. Bilo je to kao u Kaštel Sućurcu, gdje je s penzionerima na klupi uz more razglabao pitanja života i politike.…

više