OBJAVLJEN “HRVATSKI HERETIK”

prilog: Zvonimir Mitar

Dugo smo čekali da iz tiska izađe najnovija knjiga sada već 93- godišnjeg autora, prof. Filipa Ćorlukića, diplomiranog fizičara i znanstvenog istraživača. I evo, sada smo i to dočekali.

Nakon što je dugo vremena izlaženje knjige s nekoliko strana sprječavano, iz tiska je konačno, u vlastitoj nakladi i uz financijsku pomoć Zdenka Protuđera i Naklade Ceres, izašla knjiga HRVATSKI HERETIK.

Na zadnjoj stranici knjige stoji:

“Od 1989. do 2007. autor je dao nekoliko intervjua i napisao niz članaka, od kojih su neki objavljeni, a neki nisu. U hrvatskom tisku mu je do 1996. objavljen samo jedan članak, a u bosanskom 19.…

više

PRELOGU U ČAST

Uspomene na osnutak “Kaštelova” istraživačkog laboratorija 1936. godine/ Objavljeno 1986. godine u knjižici “50 godina znanstveno-istraživačkog rada u PLIVI

tekst: dr. inž. Vladimir Prelog (23. Juli 1906. in Sarajevo; † 7. Januar 1998 in Zürich)

“Kad sam u lipnju 1929. godine položio na Kemijsko-inženjerskom odjelu Češke visoke tehničke škole u Pragu doktorski ispit, vladala je u cijelom zapadnom svijetu teška gospodarska kriza.

U Čehoslovačkoj je bilo mnogo nezaposlenih kemičara, a ni u Jugoslaviji nije bilo bolje.…

više

RIJEČI SU…

Pjesma koja je dobila DRUGU nagradu (među 2. razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

Autor nagrađene pjesme “Riječi su” je Filian Mitro, učenik 2. razreda osnovne škole, Beč, Austrija.

Mentorica nagrađenog učenika i rada, prof. Adrijana Markon Jurčić iz Udruge za promicanje kreativnog razvoja Obzor  iz Beča, s oduševljenjem ovako piše:

“Čestitamo našem učeniku, sedmogodišnjem Filianu, na drugoj nagradi koju je osvojio na međunarodnom likovno-literarnom natječaju za hrvatske učenike izvan domovine i u Hrvatskoj!

Jako smo ponosni na njega, na njegovu volju i motivaciju i drago nam je što smo ga uspjeli inspirirati na temu!

Dobitnici literarnih nagrada većinom su učenici iz hrvatskih škola, koji se obrazuju na hrvatskom i zasigurno im je lakše pisati na materinskom jeziku.

više