ŠPANCIR PO GRIČU

Pismo iz domovine

tekst i foto: Lada Franić-Glamuzina

Draga Sonja, ovo ljeto Zagreb je specifičan: nema žege koja je bila prošlih godina nepodnošljiva pa nisam ni išla u grad.

Nema previše turista zbog Covida-19, a zanimalo me kako grad izgleda poslije zemljotresa.

Izgleda da su  COVID i zemljotres pročistili zrak, da su stabla u mnogobrojnim drvoredima, šetalištima i parkovima zelenija nego prije.

Ima li života, ima li kreacije, ima li mašte u načetome gradu koji se klima na malo jačem vjetru?…

više

SRPANJSKI BROJ ČASOPISA MATICA

Uz brojne priloge iz hrvatskih zajednica s raznih meridijana časopis Matica u broju 7 (2020) u seriji Jadranski otoci donosi iseljeničke priče Krapnjana te kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti otočića Krapnja, smještenog u šibenskome akvatroiju…

tekst: Renata Gruić
foto: Arhiva HMI

Srpanjski broj časopisa Matica, mjesečne revije Hrvatske matice iseljenika, izašao je iz tiska i dostupan je sa sedamdesetak novih priloga.

Čitatelji mogu uživati u mnoštvu tekstova vezanih uz hrvatsko iseljeništvo i manjinske zajednice u aktualnom trenutku pandemije koja utječe i na raspored Matičinih tradicionalnih ljetnih aktivnosti, kao i ritam godišnjih odmora iseljenika u Lijepoj Našoj.

Građa je ilustrirana sa stotinjak  autentičnih foto-zapisa iz iseljeničkih zajednica i radnih okolina naših ljudi u inozemnim sveučilišnim centrima.  Svezak je fokusiran, uz vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i izborne rezultate za 10. saziv Sabora RH, na prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti, te…

više