VELIKA SUBOTA – USKRSNO BDIJENJE

USKRS U HRVATA – SVETO TRODNEVLJE

Iz naše arhive/ objavljeno 20.04.2019.

prilog: Zvonimir Mitar
bdijenjeOd obreda Velikoga petka kroz cijelu Veliku subotu Crkva ‘šuti’. Navečer se vjernici okupljaju na bdjenje. Prva je Crkva uskrsnu noć provodila u pjesmi i molitvi pridružujući katekumene Kristu raspetom i uskrslom.

Današnji obred Vazmenoga bdjenja sastoji se od službe svjetla s blagoslovom ognja i Vazmenim hvalospjevom; službe riječi sa sedam starozavjetnih i dva novozavjetna čitanja koja iznose ključne događaje povijesti spasenja; krsne službe s litanijama svih…

više

ZNAKOVI LJUBAVI

tekst i foto: Joso Špionjak

Pripovijedali naši stari kako je u selu živio neki čovjek dosta nezgodne naravi i upravo zbog toga često dolazio u sukob s ostalim mještanima.

Međutim, pred velike blagdane bi se redovno sa svima mirio.

Govorio je: “Kako ću slaviti te svete dane, a u glavi imam loše misli?!”

više

SOLIDARNOST NA DJELU

Izvor: Veleposlanstvo RH U Njemačkoj
foto: Matthias Balk

U cilju potpore hrvatskim kolegama u Sisačko-moslavačkoj policijskoj upravu u području pogođenom potresom, bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, zajedno s Vladimirom Duvnjakom, hrvatskim konzulom u Münchenu, iz Dachau je poslano 13 kamioni na put u potresom pogođeno područje.

Među poslanom pomoći su njima važna računalna i uredska oprema za svakodnevnu djelanost. Ova donacija temelji se na dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu bavarske i hrvatske policije – hvala puno!…

više