“JADRAN JE SREDOZEMLJE SREDOZEMLJA”, TVRDI PROFESOR IVETIĆ

Pulsko-padovanski povjesničar Egidio Ivetić na 330 stranica knjige pod nazivom “Povijest Jadrana. More i njegova civilizacija” piše o povijesti Jadrana kroz šest kronoloških poglavlja, počevši od vremena tisuću godina prije Krista do današnje Europske unije.

Knjiga je objavljena u izdanju Srednje Europe, a s talijanskog jezika ju je prevela Anita Buhin. Znanstvenicima ali i drugim čitateljima zasigurno će biti nepresušan izvor zanimljivih mapa, brojki i statističkih podataka o geologiji, klimi te ništa manje zanimljivih putopisnih zapisa….

piše: Branka Oreb-Jerković

Prilikom nedavnog boravka u Riminiju, gradiću na talijanskom dijelu obale Jadranskog mora, imala sam čast upoznati prof. Egidija Ivetića, rođenog Puljanina, koji godinama živi i radi u Padovi.

On je profesor povijesti Mediterana i ranog novog vijeka na Sveučilištu u Padovi te direktor Instituta za povijest Venecije, a u Riminiju je bio gost predavač na…

više

DJEVOJČICA I DRVCE

Literarni rad s međunarodnog natječaja, na temu: DRVO – mudrost, znanje, križ i stablo, u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje.

autorica: Gabriela Tadić, 4.c, III. OŠ. Bjelovar
mentorica: Suzana Turković

Jednoga proljeća maleno drvo neka je djevojčica posadila u parku. Od tada ga je posjećivala svakoga dana kako bi ga zalijevala.

Drvce je iz dana u dan bivalo sve veće i veće. Jako je brzo raslo, te je u rano ljeto bilo visoko više od metra.…

više