SJEĆANJE NA PRIJATELJA

IN MEMORIAM: Ivan Bitunjac (01.03.2017.-01.06.2017)

2017-03-06-PHOTO-000000011-179x300Bilo je to na čistu srijedu, 01.ožujka, točno prije tri mjeseca kad mi javiše da je dobri moj prijatelj izgubio bitku s teškom bolešću.

A tek par dana prije toga posjetih ga u bolnici Emil von Behring. Puno smo, i o svemu pričali, sjećali se, smijali i plakali. Svjesni kraja a željni odložiti ga, ne govoreći o njemu. Kad bi to moglo.

Spustih svoju ruku na Ivanovu. I jedna od kćeri isto tako. Pa ja svoju, obzirno pomjeram, sklanjam. – Nemoj, Sonja, ima dovoljno mjesta na mojoj ruci, veli Ivan. O, kako mi se to urezalo u sjećanje!

Na nekom boljem i svjetlijem mjestu, punom dobrote i topline u naručju Isusa, odmara sad Ivanova duša. A u mom srcu je dovoljno mjesta za dugo i toplo sjećanje na dragog prijatelja, izvanrednog čovjeka.…

više

DVOBROJ “ŽIVE ZAJEDNICE”

Dvobroj „Žive zajednice“ za svibanj i lipanj

tekst: Adolf Polegubić
unnamed (2)Iz tiska je izašao dvobroj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, za svibanj i lipanj.

Dvobroj je slikovno i tekstualno posvećen 28. biblijskoj olimpijadi, a na naslovnici je pobjednička III. ekipa HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus. Na zadnjoj stranici su drugoplasirana I. ekipa HKM Mainz i trećeplasirana II. ekipa HKM Offenbach am Main.

U ovom i sljedećem dvobroju donose se i fotografije svih ekipa s Biblijske olimpijade. Od vijesti iz Crkve u svijetu donosi se vijest o pohodu pape Franje Egiptu. Iz Crkve u domovini ističe se vijest o spomen-slavlju o 72. obljetnici Bleiburške tragedije.…

više

SEMINAR ZA VODITELJE KAZALIŠNIH GRUPA

Poziv za Seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

unnamed (3)Od 8. do 16. srpnja 2017. na otoku Galovcu (Školjić) u blizini Zadra održat će se Seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Voditeljica projekta je redateljica Nina Kleflin s nizom umjetničkih priznanja i višegodišnjim iskustvom u dramskom odgoju mladih.

Seminar je namijenjen za učitelje, profesore i voditelje kazališnih (dramskih) grupa u školama i izvaninstitucionalnim amaterskim ansamblima pri iseljeničkim udrugama i hrvatskim katoličkim …

više

GLISTA KRISTA I VRABAC DŽIV DŽAN

tekst: Ruža Silađev
images
U kasno proljetno popodne pala je Kišica Rosica u vrt Beskrajno Zeleno.

– Baš mi je lijepo! Sasvim sam se osvježila! – rekla je trešnja u cvatu svojim susjedima u vrtu. Latice s njenih cvjetova veselo su zaplovile zrakom u znak potpore. Lišće je zašuštalo s istim ciljem.

– I meni je sasvim ugodno. –  protresao je orah svojim snažnim…

više

ČAROLIJA PRVOG POLJUPCA

Vinko Pavić
_sp-dvoje-zagrljenih-u-parkuTo ljeto
Mirisalo je po tvojim godinama
I imalo obrise tvojih nevinih usana,
Dok  tiho šapuću o običnim stvarima
I smislenim savjetima o prolaznosti života.
I imalo je obrise tvojih bijelih bokova
Dok su uzbibano prolazili
Ispod uspavanog mjeseca…

više